U trendu

Putin: Pokusaji istiskivanja RUS s energ. trzista pogodice sve

NOVO OGAREVO – Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je danas će pokušaji zapadnih zemalja da isteraju ruske snabdevače energentima sa tržišta neizbežno uticati na celokupnu globalnu ekonomiju.

Ruske energetske kompanije su odgovorni učesnici na svetskom tržištu, afirmisali su se svojim višedecenijiskim radom i striktnim ispunjavanjem obaveza, naveo je šef ruske države na sastanku o situaciji u naftnoj i gasnoj industriji, javlja Tas s.

„Pokušaji zapadnih zemalja da istisnu ruske dobavljače, da zamene naše energetske resurse isporukama alternativnih dobavljača neizbežno će uticati na celokupnu svetsku ekonomiju“, rekao je Putin.

On je takođe saopštio da Rusija namerava da dramatično poveća udeo plaćanja u nacionalnim valutama u spoljnoj trgovini.

Putin je dodao da je naložio vladi da preusmeri izvoz ruskih energenata sa Zapada na tržišta na jugu i istoku i da za to pripremi odgovarajuću infrastrukturu.

„Moramo da diverzifikujemo izvoz, polazeći od toga da će u dogledno vreme snabdevanje Zapada našom energijom ostati i dalje smanjeno, tako da je važno da se konsoliduje trend iz poslednjih godina i da se korak po korak naš izvoz preusmerava na brzorastuća tržišta juga i istoka“, rekao je on.

Ruski lider je ocenio da je najakutniji problem u domaćem sektoru goriva i energije vezan za poremećaje izvozne logistike zbog sankcija i predložio da se razgovara o dugoročnim planovima razvoja naftnog i gasnog sektora i pristupima za rešavanje izazova sa kojima se suočavaju kompanije iz ovog sektora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar