U trendu

Putin: Povećali smo isporuke gasa preko Ukrajine za 8,0%

NOVO OGAREVO – Gasprom je povećao isporuke gasa za Evropu preko Ukrajine za 8,0 posto tokom devet meseci 2021. i premašiće obaveze koje ima po ugovoru, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na današnjem sastanku o razvoju energetskog sektora.

„Naše ugovorne obaveze o isporukama gasa preko gasnog transportnog sistema Ukrajine iznose 40 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a za devet meseci ove godine Gasprom je povećao količinu pumpanja gasa kroz ukjanski transportni sistem za više od 8,0 procenata“, rekao je Putin, prenosi agencija Tas s.

Prema njegovim rečima, „sa sigurnošću se može reći da ćemo premašiti naše obaveze o snabdevanju gasom preko teritorije Ukrajine.

Putin je naglasio da je nedopustivo donošenje politički motivisanih odluka u energetskom sektoru, misleći na uvođenje pograničnih karbonskih taksi.

„Aktuelna situacija na evropskom energetskom tržištu je još jedan živ primer da su ishitreni i pritom politički motivisani koraci neprihvatljivi u bilo kojoj oblasti, posebno kad se tiču snabdevanja energijom, održivog poslovanja preduzeća, blagostanja i kvaliteta život miliona ljudi koji direktno zavise od toga“, podvukao je on.

Šef ruske države je naglasio da Gasprom nikada nije odbio da poveća isporuke prirodnog gasa u Evropu kada mu se dostave odgovarajući zahtevi, napominjući da su minimalni i maksimalni nivo snabdevanja utvrđeni ugovorima o isporukama gasa u inostranstvo.

„Ne postoji nijedan slučaj u istoriji da je Gasprom odbio da poveća isporuke svojim potrošačima ako su poslali relevantne zahteve „, rekao je Putin.

Kao primer je naveo Nemačku, jednog od najvećih ruskih potrošača gasa, koja je ove godine povećala kupovine za 10,1 milijardu kubnih metara gasa ili za 31,8 posto u odnosu na isti period 2020. godine.

„Čak i 2020. godine, kada su ukupne isporuke u Evropu pale u odnosu na 2019, Nemačkoj smo isporučili 4,7 milijardi kubnih metara gasa više, to jest za 112,9 posto“, dodao je ruski predsednik.

Putin je rekao da će globalna potražnja za prirodnim gasom nastaviti da raste, i da će se povećati i potrošnja nafte.

„Prema procenama međunarodnih stručnjaka, uključujući OPEK, počev od 2035. godine, stopa rasta potražnje za naftom će početi da usporava, ali će se, generalno, do 2045. godine potrošnja povećavati za oko 0,7 posto godišnje“, precizirao je on.

Takođe je naveo da će, prema prognozama stručnjaka, „potražnja za prirodnim gasom nastaviti da raste po višoj stopi, za preko 1 posto godišnje, pre svega zato što će gas, kao čistija vrsta goriva u globalnom energetskom bilansu zameniti ugalj“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.