U trendu

Putin: U slučaju da se ne produži inicijativa slaćemo besplatno žito Africi

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da će Moskva besplatno snabdevati siromašne zemlje Afrike hranom ako se ne produži Crnomorska inicijativa za izvoz žitarica.

„Ako na kraju odlučimo da ugovor ne produžimo za šezdeset dana, spremni smo da ceo obim poslat u proteklom periodu isporučimo afričkim zemljama kojima je to posebno potrebno, iz Rusije besplatno“, rekao je Putin, prenosi Taš.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin rekao je danas da Moskva ne smatra zvaničnim izjave o produženju inicijative za izvoz žitarica na period duži od 60 dana.

„Dogovor o žitu se produžava za 60 dana, a ne za 120, kao što je bilo ranije. Sve ostale izjave za nas nemaju zvanični značaj u ovom slučaju“, rekao je Veršinjin.

Ranije danas, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da ukoliko ne bude napretka u primeni memoranduma Rusije i UN o izvozu ruskih poljoprivrednih proizvoda, ruska strana će suspendovati učešće u ovoj inicijativi za izvoz žitarica iz crnomorskih luka.

Odluka o daljem produženju inicijative zavisiće od napretka u ispunjavanju uslova dogovorenih u memorandumu između Rusije i Ujedinjenih nacija, navodi se u saopštenju ruskog MSP.

„Naše učešće u crnomorskoj inicijativi za žito biće prekinuto bez napretka u implementaciji navedenih zahteva, koji apsolutno nisu novi i trebalo bi da se rešavaju u okviru memoranduma Rusije i UN“, ukazuje se u saopštenju ruskog ministarstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.