U trendu

Putnici na britanskim aerodromima da se spreme za kaĆĄnjenje letova

LONDON – Britanska ministarka unutraĆĄnjih poslova Suela Braverman upozorila je danas da bi planirani ĆĄtrajkovi radnika u pograničnim sluĆŸbama na glavnim aerodromima, uključujući Hitrou i Getvik tokom boĆŸićnog perioda, mogli da izazovu kaĆĄnjenja letova.

Radnici pograničnih sluĆŸbi na nekoliko britanskih aerodroma stupiće u osmodnevni ĆĄtrajk ovog meseca zbog spora oko plata, ĆĄto preti ogromnim poremećajima planiranih putovanja u jednom od najprometnijih perioda u godini, prenosi Rojters.

Bravermanova je rekla da bi ljudi trebalo paĆŸljivo da razmisle o planiranim putovanjima avionom u inostranstvo narednih nedelja.

„MoĆŸda će njihov povratak u zemlju kasniti. Bezbednost na granici je moj prioritet broj jedan o kojem se ne moĆŸe pregovarati“, rekla je ona novinarima.

Sindikat PCS saopĆĄtio je da će oko 2.000-3.000 zaposlenih u britanskom Ministarstvu unutraĆĄnjih poslova biti uključeno u proteste svakog dana, osim jednog, u periodu između 23. i 31. decembra.

List Tajms je izvestio da bi ova akcija mogla da dovede do povećanja otkazivanja do 30 posto letova tih dana.

Hitrou i drugi aerodromi su saopĆĄtili da rade s avio-kompanijama i pograničnim sluĆŸbama na tome da poremećaji budu ublaĆŸeni.

Britanija se suočava u decembru sa ĆĄtrajkovima ĆĄirom zemlje u mnogim industrijama, pri čemu su za sledeću nedelju najavljene obustave rada ĆŸelezničara i medicinskih sestara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.