U trendu

Putniković: Cena struje znatno manja kada imate nuklearku

BEOGRAD – Nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi Srbija mogla da bude suvlasnik u nekoj od nuklearnih elektrana u susednim zemljama ili da sama nabavi male modularne nuklarne rekatore, urednica portala „Energija Balkana“ Jelica Putniković rekla je danas da je cena električne energije kada se izgradi nuklearka znatno niža.

„Da bismo gradili nuklearku, potrebno je da se iškoluje kadar koji bi je izgradio, a posle i vodio tu elektranu. S druge strane, predsednik Vučić je najavio da bismo mogli postati suvlasnici neke nuklearke u okruženju, možda u mađarskom Pakšu, to je cifra od oko 15 odsto udela… Za to nam treba novac, ali mnoge investicije su krediti. Ulaganje u siguran kapacitet za proizvodnju električne energije će se isplatiti narednih decenija. S druge strane, cena proizvodnje električne energije kada se izgradi nuklearka je mnogo jeftinija“, rekla je ona za Tanjug.

Ona se osvrnula i na male nuklearne modularne reaktore.

„Oni su manjeg kapaciteta, ali su, naravno i jeftiniji, i mogu da se nadograđuju. Dakle, uz jedan, da se stavi još dva, tri. Rumunija je nedavno na Samitu KOP26 u Velikoj Britaniji dogovorila jedan takav modularni nuklearni reaktor sa američkim partnerima, zašto ne bismo i mi kao Rumunija“, zapitala je ona.

Putniković smatra da je sigurnije da na svojoj teritoriji imamo proizvodni kapacitet, nego da imamo ulaganje u inostranstvo.

„Ne znamo šta će biti za koju godinu kad dođe opet do neke energetske krize. Ta država, gde smo investirali, može da kaže, ‘nama treba toliko i toliko struje, nećemo vam sve ovo izvesti, platićemo vam’. A sta ćemo mi onda bez struje“, dodala je.

Ona je podsetila da je posle nuklearne katastrofe u Černobilu proglašen moratorijum na nuklearke u bivšoj Jugoslaviji.

„Nekako je nuklearna energija proglašena opasnom energijom, koja nije ‘zelena’. Narod je uplašen, nekako je uvek postojao gard javnosti: ‘šta će nam nuklearke, možemo bez njih…’ Sada, kada su krenule priče o sprečavanju klimatskih promena, sada kada znamo da moramo da zatvaramo proizvodnju struje iz uglja, da se zatvaraju termoelektrane na ugalj, to je onda postala jedna sigurna opcija za proizvodnju energije. To je realno“, zaključila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar