U trendu

Putniković: EPS da ostane 100 odsto u vlasništvu države, niko ne pominje akcije

BEOGRAD – Urednica portala „Energija Balkana“ Jelica Putniković ocenila je danas da je potrebno da Elektoprivreda Srbije (EPS) ostane 100 odsto u vlasništvu države, kao i da treba dati šansu Vladi Srbije kada je reč o upravljanju tim akcionarskim društvom (AD).

Putniković je za Tanjug, govoreći o transformaciji EPS-a i tome da li će promena pravne forme biti dovoljna da EPS postane bolji, navela da niko ne pominje šta će biti sa akcijama EPS-a i da li će zaposleni ili građani dobiti deo.

„Mislim da nam je država ostala dužna tu informaciju“, navela je Putniković.

Na konstataciju da AD nije loš princip ako se ne zloupotrebi, Putniković kaže da treba samo da vidimo kako će Vlada Srbije rukovoditi EPS-om.

„Nadam se da će novim EPS-om AD rukvoditi bolje nego što je bilo s javnim preduzećima, da ne mora da bude bitno koja je politička garnitura na vlasti, da se napravi strategija razvoja koja će reći da Srbija mora da bude energetski nezavisna, da se naprave smernice kako da se stigne do cilja i da se dnevna politika izbaci iz EPS-a i svih drugi energetskih kompanija“, rekla je ona.

Putniković, na pitanje u kojem bi to roku bilo moguće, kaže da to može i preko noći ako postoji dobra volja.

Ona je navela da misli da je Srbijagas sledeće preduzeće koje bi moglo da pređe na AD.

Dodala je da to što je EPS posle velike krize, došao na zelenu granu, što je počeo da izvozi struju i ostvaruje profit, ne znači da je urađeno sve što je trebalo.

Kako kaže, sada kada se uz vlasničku transformaciju najavljuje dolazak i stranih menadžera i možda stranaca u nadzorni odbor, upitno je kako će oni biti odabrani.

„Ako političari biraju oni nemaju baš puno znanja, ne sumnjam u dorbu volju, sumnjam da su sposobni da odaberu najbolje“, rekla je Putniković.

Na pitanje da li je to što je odluka o transformaciji EPS-a u AD usledila nakon što je norveška kompanija bila angažovana da skenira situaciju u EPS-u razog za sumnju da je to vrsta pripreme za privatizaciju, Putniković kaže da se nada da do toga neće doći.

„Nadam se da neće doći do privatizacije EPS-a, ako ništa drugo da nećemo ponavljati greške nekih zapadnoevropskih zemlja koje su delimično privatizovale energetski sektor…da bi prevazilšli krizu morali su da gledaju sa čim raspolažu, Nemačka je aktivirala konzervirane termoelektrane, otvara kopove, oslonili su se na unutrašnji potencijal, ali ako imate inostranog suvlasnika on će gledati na profit, a ne na dobrobit“, rekla je ona.

Ocenila je da čarobnu formulu za uspeh ne mogu da nam daju savetnici koji su došli u EPS i ostala preduzeća, već oni koji kreiraju državnu i ekonomsku politiku, a to je Vlada Srbije.

Putniković tvrdi „da se zaboravlja da je često iz EPS-a izvlačen novac da bi se punio budžet“, a da svi pominju samo da je država dotirala EPS kada je trebalo uvoziti struju i naglasila da upravo zato treba sagledati i za i protiv tog upliva države.

„Država EPS-u treba da da smernice kako da radi, da se na rukovodeća mesta izaberu stručnjaci, da im se daju i obaveze i rokovi, i da se smene ako ih nisu ispunili“, rekla je ona.

Na konstatciju da je činjenica da u EPS-u postoji dosta stručnjaka, Putniković kaze da ih je nažalost sve manje, da su otišli jer su slabo plaćeni ili nisu mogli da se dokažu.

Na pitanje da li, kada se sve sagleda, kao potrošači treba da brinemo zbog promena, kaže da je država prošle godine održala cenu elekrtične energije, kao i da je bilo poskupljenja.

„Ali ako znamo da su ti energenti u Evropi mnogo skuplji, realno je da moramo da idemo u korak sa cenama i troškovima…Da bi EPS mogao da bude uspešna kompanija koja će se razvijati i obezbediti energetsku bezbednost zemlje, za to je potrebno da cena po kojoj se struja prodaje građanima i prviredi bude dovoljna ne samo da obezbedi troškove proizvodnje već i da ostvari porofit koji će obezediti nove kapacitete, popravku prenosnog sistema, sve potrebno da EPS uspešno funkcioniše“, rekla je ona.

Na pitanje kada kažemo da je EPS AD zatvorenog tipa šta to suštinski menja u odnosu na JP, Putniković podseća da je reč o pravnoj formi najavljivanoj još od 2000. godine i naglasila da je to kompanija koja mora da bude uspešna ako želimo da imamo ekonomski razvoj zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.