U trendu

Putnikovic: Nafta zimus neće znacajnije poskupljivati

BEOGRAD – Verujem da neće biti značajnijeg poskupljenja nafte do kraja zime, čija se cena već duže vreme drži na nivou od 90 ili nešto iznad 90 dolara po barelu, rekla je danas Tanjugu urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković.

„Cena nafte je nepredvidiva. SAD su pocele da rasprodaju zalihe da bi snizile cenu, ali je zbog te jučerašnje vesti nafta zbog pada zaliha u SAD poskupela. Ona je u suštini već dosta dugo na stabilnoj ceni 90 dolara po barelu i mislim da će tako i ostati“, rekla je Putniković.

U prilog tome, kako kaže, ide i činjenica da su se članice OPEK i OPEK plus, znači pridružene članice gde je i Rusija, dogovorile da ovog meseca smanje plasman sirove nafte na tržiste da ona ne bi puno pojeftinila.

Upitana kako će se zabrana uvoza ruske nafte pomorskim putem, koja stupa na snagu 5. decembra, odraziti na snabdevenost naftom u našoj zemlji, Putniković navodi da Srbija nije uvozila pretežno rusku naftu i da je lane recimo uvoz bio oko 20 odsto od ukupne potrošnje u Srbiji.

„Ove godine kada je Rusija pojeftinila svoju naftu, NIS je situaciju iskoristio da kupi jeftiniju sirovinu i zato je ove godine povećana potrošnja ruske nafte. Međutim, posle 5. decembra kupovaće se nafta koja može da stigne i da bude istovarena u Hrtvatskoj u Omišlju i da se transportuje do rafinerije u Pančevu“, istakla je ona.

Dodala je da treba videti da li će nešto biti menjano u propisima koje Evropska unija donosi jer, kako kaže, i sama Hrvatska će uvoziti neke derivate sirove nafte koji su zapravo kao i sama sirova nafta.

Kada je reč o ceni gasa, istakla je da su cene sada niske i da je u jednom trenutku cena gasa bila i negativna, što je rezultat činjenice da su zapadnoevopske zemlje napunile skladišta, spremajući se za ovu zimu koju žele da provedu sa što manje ili bez ruskog gasa

„Videćemo kako će biti u narednim mesecima i nedeljama i sve će zavisiti od toga koliko će biti hladna zima u Evropi i koliko će se trošiti gas“, kazala je Putniković.

Dodala je da možda ne bi trebalo da se prerano radujemo što je gas pojeftinio ali da će njegova cena tokom zime zavisiti od klimatske i situacije sa potrošnjom energenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar