U trendu

Putnikovic: Sankcije Rusiji nisu donele ocekivane efekte

BEOGRAD – Recesija u svetu je mnogo veći problem nego ono što se dešava u Evropi po pitanju rusko-ukrajinske krize i embarga koje su članice Evropske unije (EU) i neke zemlje poput SAD i Japana uvele na rusku naftu, izjavila je osnivač i glavni urednik portala „Energija Balkana“ Jelica Putniković.

„Sankcije na ruske energente su uvedene, kako su tvrdili, da bi se Rusija ekonomski ugrozila, da ne može da finansira ratna dejstva u Ukrajini. Pokazalo se međutim da sankcije Rusiji nisu donele očekivane efekte i da su i ruske i svetske energetske kompanije koje trguju naftom ili prirodnim gasom dobro zarađivale jer je cena energenata bila veća nego ranije“, rekla je ona gostujući na RTS.

Ocenila je da su najnovije najave ograničavanja cene ruske nafte naivna nada političara iz Zapadne Evrope, jer je Rusija počela da prodaje veće količine nafte Indiji, Kini, drugim kupcima.

Govoreći o promeni načina obračuna potrošnje gasa u Srbiji od 1.oktobra Putniković je rekla da to što će se cena obračunavati po kilovat-času umesto po metru kubnom neće promeniti iznos na računu.

„Gas je poskupeo 1. avgusta, a ovo je metodologija na koju nas tera sistem obračuna u celoj Evropi. Malo je dignuta panika među građanima“, rekla je ona.

Dodala je da ova novina neće doneti nikakve promene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar