U trendu

Računovođe traže odlaganje primene Zakona o fiskalizaciji

BEOGRAD – Računovodstvena komora Srbije i Udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije, traže da se primena Zakona o fiskalizaciji i elektronskom fakturisanju odloži do kraja godine.

Ovakav stav obrazlažu time što su, kako navode, kratki rokovi za primenu zakonskih rešenja za računovođe.

U prilog tome, između ostalog, navode da se prvi put redovni finansijski izveštaji za 2021. godinu moraju dostaviti do kraja marta, kada računovođe i zakonski zastupnici imaju previše zakonskih obaveza vezanih za prošlu i ovu godinu.

Ističu da nemaju vremena da daju podršku zakonskim zastupnicima za preuzeta ovlašćenja za fiskalizaciju, kao i pomoć kod implementacije elektronskih fiskalnih uređaja.

Kao važan razlog za odlaganje primene Zakona o fiskalizaciji ističu mali broj dobavljača koji ispunjavaju uslove da puste u prodaju elektronske fiskalne uređaje.

Zbog toga, smatraju oni, nema uslova za kvalitetnu primenu zakona u ovako kratkom roku kod ogromnog broja obveznika koji obavljaju promet na malo i obavezni su da promet evidentiraju preko elektronskog fiskalnog uređaja.

Kada je reč o Zakonu o elektronskom fakturisanju, predlažu da se on izmeni kako bi se sistem elektronskih faktura kreirao u okviru Poreske uprave za PDV obveznike, a za javni sektor u Upravi za trezor.
Traže takođe da se ukinu propisani informacioni posrednici, jer, kako navode, žele da uvid u poslovne podatke koji su poslovna tajna za PDV obveznike, kao što su podaci o kupcima, dobavljačima, cenama, maržama ima samo sistem elektronskih faktura koji će biti u nadležnosti Poreske uprave.

Takvo rešenje bi prema njihovom mišljenju predstavljalo jedinu sigurnost za poslovanje privrednika, a posebno domaćih privrednike koji su nacionalni interes Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar