U trendu

Radna grupa i kineski investitori o rafineriji u Smederevu

BEOGRAD – Gradnja rafinerije nafte u Smederevu koja bi proizvodila EURO 6 i pri čemu bi ne bi bilo emisije štetnih gasova, planirana je na mestu na kom je i ranije bila predviđena rafinerija.

Procenjena vrednost te investicije je oko 2,6 milijardi dolara i biće prva investicija po najnovijoj tehnologiji gde će biti zastupljena potpuna zaštita životne sredine.

U proizvodnji opreme učestvovaće kompanije iz Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država.

O tome se danas razgovaralo u sedištu Nacionalnog saveta za saradnus usijom i Kinom, gde je održan sastanak Radne grupe sa predstavnicima kineskih investitora povodom.

Sastanak je usledio nakon sastanaka predstavnika kineskih investitora sa predstavnicima srpskih infrastrukturnih javnih preduzeća.

Predstavnici kineskih investitora su iskazali spremnost da, nakon dogovora i usaglašavanja svih pitanja sa Radnom grupom koju će formirati Vlada Srbije, počnu sa realizacijom projekta od aprila 2021. godine a okvirni rok završetka prve faze iznosio bi 4 godine.
Današnjem sastanku predsedavao je Tomislav Nikolić, a prisustvovali su, između ostalih, Ivica Kojić, šef Kabineta predsednika Srbije i Dragan Stevanović, državni sekretar Ministarstva privrede.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.