U trendu

Radnici aerodroma Hitrou danas stupaju u desetodnevni štrajk

LONDON – Oko 1.400 članova sindikata Junajt stupiće danas u desetodnevni štrajk, uključujući i uskršnji vikend prema gregorijanskom kalendaru, što će izazvati veliki haos na londonskom aerodromu Hitrou, preneo je danas britanski Tajms.

Članovi sindikata su odlučili da stupe u štrajk nakon što su propali pregovori između članova sindikata zaposlenih na aerodromu i aerodromske uprave o povećanju zarada.

U štrajku će učestvovati službenici obezbeđenja na terminalu 5, koji koristi isključivo kompanija Britiš Ervejz, kao i obezbeđenje kampusa koji su odgovorni za proveru celokupnog tereta koji ulazi na aerodrom.

Hitrou će rasporediti dodatnih 10.000 članova osoblja, kako bi pomogli putnicima tokom praznika.

Hitrou je zatražio od avio-kompanija da obustave prodaju karata i dozvole kupcima da promene datume putovanja, a Britiš Ervejz je preventivno otkazao 300 letova, dok je Virdžin Atlantik potvrdio da je ograničio prodaju novih karata.

Generalna sekretarka sindikata Junajt, Šeron Grejem, izjavila je da Hitrou može da priušti da poveća plate radnicima.

„Ovo je bogata kompanija, koja će se vratiti velikom profitu. Poslednjih godina odobrila je astronomsko povećanje plata za svog izvršnog direktora i isplatila dividende akcionarima u milijardama. Ipak, čini se da rukovodioci Hitroua nekako misle da je prihvatljivo ponuditi ono što predstavlja realno smanjenje plata čuvarima i neletačkom osoblju koji već imaju plate na granici siromaštva“, rekla je Grejem.

Ona je dodala da Junajt ima „laserski fokus“ na plate svojih članova.

„Radna snaga na aerodromu Hitrou će dobiti nepokolebljivu podršku sindikata u ovoj borbi za pristojan posao“, dodala je Grejem.

Portparol aerodroma Hitrou je naveo da neće biti dozvoljeno da, kako je naveo, „nepotrebni“ štrajkovi utiču na „teško zarađene praznike“ putnika.

„Znamo da većina kolega ne podržava štrajk. Nakon daljih razgovora, Junajt je ponovo odbio da prihvati poboljšanu ponudu članovima, uprkos tome što sindikat PCS želi da to učini. Kolege bi mogle da imaju povećanje plata od 10 odsto iznad inflacije od 1. januara i paušalnu isplatu od 1.150 funti, ali umesto toga ostaju praznih ruku zbog postupaka Juanjta“, navodi se u saopštenju pres službe aerodroma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.