U trendu

Radnici Rudarskog basena Kolubara večeras protestuju u Lazarevcu zbog transformacije EPS-a

Radnici Rudarskog basena „Kolubara“ u Lazarevcu održaće večeras protest u tom gradu jer su nezadovoljni zbog promene pravne forme Elektroprivrede Srbije (EPS) iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

Inicijator radnog tela „Jedinstvo Kolubara“, koje je organizator protesta, Goran Perišić rekao je danas da radnici traže od Vlade Srbije da poništi odluku o transformaciji EPS-a u akcionarsko društvo, inače će preduzeti radikalnije mere za ispunjenje tog zahteva.

„Tražićemo od vlasti da poništi odluku o transformaciji EPS-a u akcionarsko društvo jer strahujemo da bi to moglo da omogući privatizaciju EPS-a i da radnici ostanu bez posla, a gradjani, ako se izuzme trgovina iz EPS-a, suoče sa visokom cenom električne energije“, rekao je Perišić za Betu.

On je rekao da je protest zakazan za večeras u 18 sati zbog toga što većina radnika radi u prvoj smeni i da je protest znak upozorenja.

Perišić je rekao da radnici nisu protestovali pre nego što je usvojena odluka o transformaciji jer su bili „neinformisani i neobavešteni jer niko iz vlasti nije došao da obrazloži šta znači prelazak iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo“.

„Sve je uradjeno munjevito, nismo bili upućeni i zato sada tražimo da se odluka o transformaciji poništi ili ćemo preduzeti radikalnije mere“, rekao je Perišić.

Dodao je da niko od radnika nije bio obavešten da će premijerka Ana Brnabić doći juče u Lazarevac u obilazak Gradskog odbora Srpske napredne stranke, gde je govorila da privatizacija EPS-a nije predvidjena, ali sa radnicima nije razgovarala.

Perišić je kazao da Brnabić nije pokušala da razgovara sa radnicima Kolubare jer „nema kontrolu nad njima, a i ne shvata ih ozbiljno“.

On je ocenio da je trebalo da vlast, pre donošenja odluke o transformaciji, objasni radnicima i gradjanima šta ona znači jer niko od radnika sada ne zna šta ih čeka.

Istakao je da iza organizatora protesta ne stoje opozicione stranke, ali da je dobio podršku svih njih u Lazarevcu i da im se zahvaljuje na tome.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.