U trendu

Radnicima 'Goše' odobrena jednokratna pomoć

Radnici fabrike šinskih vozila „Goša“ u Smederevskoj Palanci danas odlučuju da li će nastaviti štrajk, a Vlada je za radnike odobrila jednokratnu pomoć.

Vlada Srbije odobrila je pomoć od po 60.000 dinara, a zaključkom vlade odobrena su i sredstva za overu zdravstvenih knjižica zaposlenima u Goši koja će važiti narednih šest meseci.

Radnici Goše su u generalnom štajku 15 dana, zbog neoverenih zdravstvenih knjižica, staža koji im nije uplaćivan četiri godine i neisplaćenih zarada, a danas će odlučiti da li će nastaviti štrajk.

U poseti radnicima Goše, na njihov poziv, u petak je bio premijer Srbije Aleksandar Vučič koji im je obećao novčanu pomoć.

Fabrika šinskih vozila „Goša“ iz Smederevske Palanke ima novog vlasnika, a Inspektorat rada najavio je pre četiri dana krivične prijave protiv zakonskog zastupnika fabrike zbog „svesnog nepridržavanja Zakona o radu“.

Umesto firme „ŽOS Trnava“ iz Slovačke, kao vlasnik 100 kapitala fabrike, upisan je „Lisnart Holdings Limited“ sa sedištem na Kipru, navodi se u saopštenju.

Inspektor rada je konstatovao da su zaposleni i dalje u štrajku „i da strahuju da će novi vlasnik otudjiti svoju imovinu, a da će oni ostati bez nenaplaćenih zarada“.

Protiv zakonskog zastupnika te fabrike, „kao odgovornog lica“, biće podneta krivičnu prijava zbog svesnog nepridržavanja Zakona o radu, „čime je zaposlenima uskratio pravo na zaradu“, najavio je taj inspektorat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.