Radnicima Pošta Srbije povećanje plata za 10 odsto u januaru

BEOGRAD – JP „Pošta Srbije“ saopštilo je danas da će radnici u tom preduzeću u januaru dobiti povećanje plata za 10 odsto.

Predlogom Programa je planirano uvećanje mase zarada za zaposlene za deset odsto u 2020. godini, kao i isplata zarade iz dobiti iz 2019. godine u martu sledeće godine, odmah po usvajanju finansijskih izveštaja za ovu godinu.

Prema pisanju medija, radnici distributivnog centra Pošte Srbije u Zemunu kao i novosadski poštari stupili su juče u štrajk tražeći povećanje plata.

U Vladi Srbije danas su se sastali potpredsednik vlade Nebojša Stefanović i v.d. direktora „Pošta Srbije“ Mira Petrović i razgovarali o unapređenja ekonomskog i socijalnog položaja zaposlenih.

Razmatran je, navodi se, predlog Programa poslovanja „Pošta Srbije“ za 2020. godinu, koji je usvojio Nadzorni odbor Preduzeća na sednici održanoj 29. novembra 2019. godine.

„Predlogom Programa je planirano uvećanje mase zarada za zaposlene za 10 odsto u 2020. godini, kao i isplata zarade iz dobiti iz 2019. godine u martu 2020. godine, odmah po usvajanju finansijskih izveštaja za 2019. godinu“, navodi se u saopštenju.

Kako je obrazloženo, planirano povećanje zarada, u svemu je usklađeno sa finansijskim mogućnostima ovog preduzeća u ovom trenutku i održivim poslovanjem.

U saopštenju se navodi i da je na sastanku istaknuto da će planirano uvećanje zarada u „Pošti“, uticati već na januarsku platu koja će, kažu, biti znatno uvećana, a čime će se približiti republičkom proseku.

Takođe, kako je rečeno, posebno će se voditi računa o zaradama zaposlenih sa najnižim primanjima, kao i ukidanje Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava.

Iz tog javnog preduzeća podsećaju da je socijalni dijalog o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih započeo u martu ove godine i da je doveo do niza konkretnih mera koje su sprovedene i koje se nastavljaju.

Delovi dobiti iz 2017. i dobiti iz 2018. isplaćivane su u aprilu i u septembru u ukupnom neto iznosu nešto većem od milijardu dinara, odnosno oko 1,6 milijardi dinara bruto.

Takode, u julu je isplaćena solidarna pomoć za 13.540 zaposlenih, čija je osnovna zarada niža od 50.000 dinara u ukupnom neto iznosu od 270.800.000 dinara.

„Sve isplate izvršene su iz sopstvenih sredstava u skladu sa održivim poslovanjem, a istim principom se rukovodilo kod opredeljenja uvećanja mase zarada u 2020. godini, kao i socijalnih mera – uvođenja besplatnih sistematskih pregleda i proširenja opsega osiguranja zaposlenih, a u cilju brige o zaposlenima“, navodi se u saopštenju „Pošta Srbije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.