U trendu

Radoman predlaže rebalans budžeta Vojvodine

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman izjavio je da će danas na sednici Pokrajinske vlade predložiti rebalans budžeta Vojvodine za 2015. godinu, u čijem dogovaranju su učestvovali svi koalicioni partneri u Vojvodini.

„Došli smo do budžeta koji će biti manji u odnosu na aktuelni budžet za 4,34 milijarde, odnosno iznosiće 59, 6milijardi dinara. To je nominalan budžet koji će biti papirološki iskazan, a mnogo je manji iznos novca kojim mi zaista raspolažemo“, rekao je Radoman na konferenciji za novinare.

Rebalans će biti na dnevnom redu Pokrajinske vlade jer je, nešto više od mese danas nakon upućivanja zahteva Pokrajinske vlade republičkoj za dodatnih 4,4 miliona dinara, stiglo pismo ministra finansija Dušana Vujovića.

„Ministar finansija u pismu citira odredbe Ustava o budžetu Vojvodine, ali netačno. Zatim kaže da su rezultati privrede u Srbiji još lošiji, pa je i to razlog da ne dobijemo tražena sredstva. Zamera nam što smo pre zakonskog roka, ukoliko uopšte postoji zakonski rok za odgovor na jednu ovakvu inicijativu, obavestili javnost“, rekao je Radoman.

Dodao je da je u pismu ministra navedeno „da je zahtev Pokrajinske vlade bez osnova“.

„U članu 69. Zakona o budžetskom sistemu je navedeno da je moguće nedostajuća sredstva tražiti, da Republika nema obavezu, ali da može da nadoknadi sredstva. Dakle, ta mogućnost postoji i zahtev nije bez osnova, jer je republička administracija već udovoljavala na takav način lokalnim samoupravama“, rekao je Radoman.

Kako je pokrajinski sekretar, u pismu Ministarstva finansija navedeno je da je ono „spremno da pruži dopunska objašnjenja i po potrebi organizuje sastanak sa predstavnicima Pokrajinske vlade“ , a on se nada da će to „biti tačno“.

Prema predloženom rebalansu pokrajinskog budžeta, do kraja godine će u njega „ući“ samo 2,9 odsto, a ne sedam odsto sredstava u odnosu na republički budžet koji poreski obveznici u Vojvodini pune sa oko 30 odsto.

„Zbog toga će mnogi projekti u Vojvodini biti izvršeni u manjem obimu ili neće biti izvršeni, a deo obaveza će biti prenet u narednu godinu“, rekao je Radoman.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.