U trendu

Radovi kod Petlje Merošina na Autoputu mira intenzivirani

MEROŠINA – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je danas u Merošini da su se radovi na prvoj deonicu Autoputa mira od Niša do KiM i Albanije između merošine i Prokuplja intenzivirali na više tačaka.

„Očekujem da ćemo za dve godine spojiti Prokuplje sa Nišom brzom saobarćajnicom i da ćemo onda nastaviti dalje do Kuršumlije. To nam je primarin cilj, da Kuršumliju i Prokuplje povežemo s Nišom i centralnom Srbijom i da onda ovde dođu investitori iz tercijalne industrije, da plate značajno porastu, kako bi i ovde prosečna plata za nekoliko godina bila oko 1.000 evra, a penzija oko 500 evra“, rekao je Momirović.

On je nakon obilaska radova kod petlje Merošina gde se povezuju deonica novog autoputa sa koridorom 11 ocenio da taj koridor mora da donese veliki ekonomski rast tom delu zemlje.

„Da od Niša napravi ozbiljan saobraćajni čvor i da nas poveže s našom braćom na KiM. Najveće investicije i priliv turista moraju da ostvare Kuršumlija i Prokuplje“, rekao je Momirović i zahvalio partnerima iz EU kolji su obezbedili bespovratna sredstva za realizaciju projekta.

„Borimo se za investicije u jednom izazovnom vremenu, kada u Evropi bukti veliki rat, kada cela Evropa ima velikih problema sa sirovinama, ali mi ne odsutajemo. Mnogo je ovaj narod pretrpeo prethodnih decenija. Falile su nam investicije i razvoij koji nam je donela politika Aleksandra Vučića. Mislim prisustvujemo epohi koja je za ponos svima“, zaključio je Momirović.

Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić rekao je kako očekuje da će radovi na deonici do Prokuplja biti završeni mnog ranije od 25. jula 2023. godine što je ugovorni rok.

„Radimo na više tačaka duž trase, na tri sregmenta se rade zemljani radovi koji će nam omogućiti izvođenje radova uz istovremeno odvijanje saobraćaja, a najznačajniji su na petlji Merošina gde se rade šipovi i sve pripremne aktivnosti“, rekao je Antić.

Dodao je da Ministarstvo i Koridori rešavaju čitav niz problema projektno tehničke dokumenrtacije za preostale deonice ka Beloljinu.

„Verujem da ćemo u narednim mesecima te ključne probleme rešiti i da ćemo stvoriti pretpostavke da krajem ove ili njakasnije u januaru 2023. raspišemo tendere za preostale deonice do Beloljina“, rekao je Antić.

Direkot Koridora Srbije napomenuo je da preduzeće paralelno s tim u Nišu gradi objekat iz koga će JP Putevi Srbije upralvjati svim putevima u tom kraju, kao i deonicu puta petlja Malča – Prosek, koja je veza Niške banje sa Koridorom 11.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski istakla je da će taj grad izgradnjom Autoputa mira dobiti još jedan krak koridora 10, koji jue važan zbog povezivanja Niša sa Topličkim okrugom.

„Povezivanjem ćemo dobiti ne samo osnovu buduće turističke regije, nego ćemo povezati industrijske zone Niša, Prokuplja i Kuršumlije, što je važno zbog investitora i mnogućnosti da ponovo otvorimo Slobodnu zonu. Autoput će nas povezati s najbližom lukom u Draču što će itekako značiti za investirtore“, rekla je Sotirović.

Predsednik opštine Prokuplje Milorad Aranđelović naglasio je da je ovaj autoput značajn za tu lokalnu samoupravu zbog investicija, ali i izmeštanja teretnog i tranzitnog saobraćaja iz centra grada.

Dodao je da će tenderi za obilaznicu oko Prokuplja biti završeni iduće godine, kada bi trebalo da počnu radovi.

Aranđelović je rekao da je počela rekonstrukcija regionalnog puta Merošina-Prokuplje i da su radovi u punom jeku.

Predsednik opštine Merošina Saša Jovanović rekao je da im se već javljaju domaći i strani investitori koji su zaiinteresovani za ulaganje u očekuvanju izgradnje autoputa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.