U trendu

Radovi na deonici NBG-autoput Miloš Veliki i na -10stepeni

BEOGRAD – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukrure Tomislav Momirović obišao je danas radove na izgradnji gradske saobraćajnice od Novog Beograda do autoputa „Miloš Veliki“ kod petlje Surčin, na delu gde se podiže most preko glavnog kanala melioracionog sistema Galovica i istakao da radovi nisu stali uprkos niskim temperaturama.

„Danas je minus 10, ali se trudimo da održimo dinamiku radova na svim gradilištima, pa i na ovom najmanjoj brzoj saobraćajnici dužine nepunih osam kilometara, ali izuzetno važnom tranzitnom pravcu za Beograd i Surčin“, rekao je Momirović.

Ministar Momirović je najavio da će sutra pred Republičkom revizionom komisijom biti dokumentacija za petlju Jakovo, koja je deo ovog putnog pravca.

Dodao je da se nada da će narednih meseci početi radovi i na tom projektu kako bi do kraja godine saobraćajnica bila puštena u saobraćaj.

„Nećemo se zaustaviti dok ne završimo sve infrastrukturne projekte. Predugo smo čekali, predugo se samo na autoputu od Subotice do Niša moglo voziti maksimalnim brzinama, a ovo je samo jedan mali deo, od 1.200 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica koje u ovom trenutku projektujemo“, istakao je ministar građevinarstva.

Prema podacima dobijenim od Ministarstva, eksproprijacija parcela na trasi brze gradske saobraćajnice je završena na teritoriji Surčina, ali na opštini Novi Beograd još nije okončana.

„Imamo puno problema sa ekspropirjacijom. Ovde ima mnogo ljudi koji imaju objekte u kojima dugo žive, ali uspećemo da rešimo. Trudimo se da ljudima objasnimo značaj ovog puta. Nemamo drugu opciju, moramo da završimo sve ove puteve, građani to očkeuju od nas i Srbija ide napred“, poručio je Momirović.

Glavni inženjer na gradilištu Nemanja Mutić rekao je da se na deonici radi na betoniranju obalskog stuba mosta preko kanala i iskopi za kišnu kanalizaciju, što je moguće po ovako niskim temperaturama.

„Ovo su najniže temperature koje imamo u ovom mesecu, ali radimo ono što možemo i što nam dozvoljavaju tehnologije 21. veka. Kao što vidite betoniramo obalni stub i u isto vreme radimo otvaranje rovova za kišnu kanalizaciju i kada temperatura pređe nulu nastavićemo sa ostalim mogućim radovima“, rekao je Mutić.

Rekao je da se preko leta aktivno radilo da bi ostvario cilj, a to je da se do zime završe visoki i niski nasipi na trasi.

„Imamo preko 73 odsto izgrađenosti nasipa, što je izuzetna dinamika. Čekamo da prođe ova zima koja ima izuzetno dobrih strana, jer će nasipi da se konsoliduju i čekamo februar i mart kada će biti toplije vreme da bismo radili na kolovoznoj konstrukciji i finalnim radovima na mostovima“, objasnio je Mutić.

Deonica puta od Novog Beograda do autoputa „Miloš Veliki“ će imati četiri mosta preko melioracionih kanala i dva nadvožnjaka preko lokalnih puteva.

Predsednik Gradske opštine Surčin Stevan Šuša rekao je da gotovo svakodnevno obilazi gradilište i uverava se da radovi ne staju.

„Izvođači su perfektni, svakog dana sam na trasi i subotom i nedeljem i oni su svakog dana tu bez obzira na vreme. Kada završimo ovaj deo puta, opština Surčin će postati najperspektivnija opština u Beogradu. Na našoj teritoriji imamo sve autoputeve i aerodrom, što sve zajedno opštini daje velike potencijale za dalji razvoj“, ocenio je Šuša.

Ova saobracjanica projektovana je za brzinu do 80 kilometara na čas i imaće dve kolovozne trake sa po tri saobraćajne trake i zelenim pojasom između.

Uz saobraćajnicu će biti izgrađenje dve pešačke i jedna biciklistička staza.

Kada bude završena, saobraćjanica će biti najkraća veza Beograda sa autoputom „Miloš Veliki“.

Radove izvodi Čajna konstrakšn komjunikejšn kompani (C C C C). Vrednost investicije je 58,08 miliona evra, a finansira se iz budžeta Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.