U trendu

Radovi na ploci stanice u Prokupu gotovi polovinom avgusta

BEOGRAD – Radovi na nadzemnoj ploči železničke stanice Beograd Centar u Prokupu biće završeni polovinom avgusta, kažu u Infrastukturi železnice Srbije.

Nakon toga, u avgustu, može se očekivati i početak radova na izgradnji prva dva koloseka u železničkoj stanici Beograd Centar, svaki dužine od po 500 metara.

Nenad Stanisavljević iz Infastrukture železnice Srbije rekao je za Tanjug da je završetak radova na ploči bio predviđen za 24. septembar, ali da se zbog pojačanog intenziteta radova može očekivati da se ranije završe.

„Ukoliko se zadrži sadašnja dinamika radova završetak se može očekivati polovinom avgusta“, naveo je Stanisavljević.

Za radove na dva nova koloseka obezbeđen je potreban materijal, kao i oprema, tako da bi mogli da budu završeni za tri meseca.

„Početak građevinskih radova na samoj ploči, na koti 105, moguć je tek po okončanju tekućih radova na proširenju betonske ploče, koji su sada u toku. Radove na nadzemnoj ploči stanice Beograd Centar usporili su poslovi koje nije nikako bilo moguće predvideti prilikom izrade projektne dokumentacije, a koji su se pojavili tek prilikom izvođenja radova“, kaže Stanisavljević.

Podseća da je izvan planiranih radova najpre bilo potrebno izmestiti 10 kV elektrokabl koji je bio u koliziji sa planiranim radovima.

Zatim je trebalo izvesti radove na izvođenju zaštitne temeljne jame zavesom od šipova, što takođe nije bilo planirano.

Graditelji su tokom izvođenja radova naišli na tunel u zoni temeljne jame (u nizu šipova) koji takođe nije bio obuhvaćen projektnom dokumentacijom i tehničkim rešenjem, a koje je bilo neophodno naknadno projektantski i izvođački rešiti.

Sve ove nepredviđene okolnosti, na koje se naišlo tokom realizacije projekta, uticale su na završetak posla, dodaje Stanisavljević.

Radove na stanici Beograd Centar izvodi beogradska kompanija Elita-cop, u zajedničkoj ponudi sa firmama Koto iz Beograda i KLM Inženjering TM iz Novog Sada.

Vrednost radova iznosi oko 1,4 milijardi dinara, a obuhvaćeni su svi troškovi realizacije ovog posla, odnosno radne snage, materijala, mehanizacije, opreme i izvođenja građevinskih radova.

Investitor projekta je Infrastruktura železnice Srbije.

Na osnovu realizacije ovog ugovora u stanici Beograd Centar ukupno će na koti 105 biti izgrađena, proširena i promenjena betonska konstrukcija površine od skoro 50.000 kvadratnih metara.

Tako se nastavlja izagradnja stanice Beograd Centar, kako bi konačno nakon pune četiri decenije projekat izgradnje nove glavne železničke stanice u Prokopu bio završen i bila zaokružena ogromna investicija u Beogradski železnički čvor, navode iz Infrastrukre železnice Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.