U trendu

Raičković: Ovu godinu u CG potrošile politika i korona

PODGORICA – Predsednik Asocijacije menadžera Crne Gore Budimir Raičković ocenio je danas da su godinu, koja je na izmaku, u toj zemlji potrošile politika i korona, zbog čega je doveden u pitanje opstanak ogromnog broja preduzeća i radnih mesta.

On je, na Trećem digitalnom onlajn samitu DigitalOn, čija je centralna tema bila digitalna transformacija Crne Gore iz perspektive onih koji kreiraju politike i praksu, istakao da je digitalna transformacija velika šansa za ekonomiju i da su njene mogućnosti praktično ograničene samo time koliko su ljudi spremni da ih prate i primenjuju.

„Zaduženi su i građani i privreda i država i to je naša realnost. Ambijent za preduzetništvo i nove incijative je više nego destimulativan i ako se ne primene prvo kratkoročne a onda i srednjorrocne mere pomoći od strane države, posledice će biti još teže“, ukazao je Raičković.

Napominjući da je udar korona krize bio i više nego snažan, da su i građani i privreda i država ušli u dugove i da je to sadašnja realnost u Crnoj Gori, predsednik AMM-a je ocenio da je ambijent za preduzetništvo i nove inicijative, više nego destimulativan i da strahuje da posledice mogu biti oš teže.

„Niti imamo viška kadrova, niti viška resursa, tako da je svaki konstruktivni doprinos jako važan i istih se ne treba apriori odricati. Jednostavno, ekonomija mora pronalaziti i najmanje šanse, a mislimo da je digitalna transformacija i digitalna ekonomija, naša velika prilika“, zaključio je Raičković.

Predsednik Odbora AMM-a za digitalnu transformaciju Vladan Tabaš poručio je da bez jakog IT sektora nema digitalne transformacije Crne Gore i najavio da će sledeće godine taj odbor raditi na donešenju strategije razvoja IT sektora.

istakao je da IT sektor u ovoj zemlji karakteriše mali broj zaposlenih a samim tim i mala finansijska moć. Naveo je da prema raspoloživim podacima Privredne komore Crne Gore u ovoj državi ima između 748 i 828 kompanija koje zapošljavaju oko 1.515 radnika.

Državna sekretarka Ministarstva za ekonomski razvoj Milena Lipovina Božović saopštila je da to ministarstvo trenutno radi na pripremi novog ili modifikovanog paketa pomoći privredi.

Prema njenim rečima, te aktivnosti su počele protekle sedmice sastancima sa privrednim udruženjima a kroz dijalog sa privredom bi trebalo da se dođe do novih mera pomoći države.

„Krenućemo sa revizijom trećeg paketa. Videćemo šta možemo od tog paketa da zadržimo a šta moramo da promenimo“, najavila je Milena Lipovina Božović. Ukazala je da Ministarstvo za ekonomski razvoj, paraleleno s tim nastavlja sa ranijim inovacionim politikama koje su bile dobre.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.