U trendu

Rajić: U Srbiji 70 odsto radnika ne prima plate na vreme

U Srbiji oko 70 odsto radnika ne prima plate na vreme, od čega jednoj trećini zarada kasni od 30 do 90 dana, a oko sedam odsto prima sa zakašnjenjem većim od tri meseca, rekao je danas koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić.

On je povodom samoubistva radnika Fabrike šinskih vozila „Goša“ iz Smederevske Palanke zbog teške materijalne situacije, rekao da su radnici u Srbiji manje zaštićeni nego u drugim zemljama u okruženju, čak i u Makedoniji gde su nestabilne političke prilike.

„Iako je Makedonija u političkim problemima, zaposleni imaju veća prava pa se nije desio nijedan slučaj samoubistva ili da radnici sebi seku prste kao u Srbiji“, rekao je Rajić.

Zaposleni u Srbiji su, prema njegovim rečima, prepušteni sami sebi jer su „politički i ekonomski sistem tako postavljeni da državu jedino interesuje da naplati poreze i doprinose“.

„Nije lako ni poslodavcima da redovno izmiruju visoke dažbine. U trenutku isplate zarada poslodavci moraju da uplate i odgovarajuće poreze i doprinose, a rokovi naplate njihovih potraživanja su i preko 140 dana“, rekao je Rajić.

Svake godine u Srbiji se, kako je rekao Rajić, zatvori osam odsto firmi i one uglavnom ne izmire svoja dugovanja. Dodao je da statistika pokazuje da su krizni za poslovanje januar i februar i letnji meseci kada padaju prometi i to otežava isplatu zarada.

„Od 150 opština u Srbiji u 71 nema preduzeća koje ima više od 100 zaposlenih. Kada bi se firma koja ne isplaćuje plate uvela u stečaj to bi bilo dramatično za tu sredinu pa se to izbegava i iz političkih razloga, a i radnici imaju iluziju da su zaposleni“, ocenio je Rajić.

Dodao je da bi Poreska uprava trebalo da ima precizne podatke o tome koliko radnika i sa kolikim zakašnjenjem prima plate, ali nema odgovarajući informacioni sistem, pa „neku uplatu iz davno proteklog meseca registruje kao realnu za taj mesec“.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović rekao je da je slučaj samoubistva „Gošinog“ radnika drastičan primer u metalskoj industriji i da su plate mesecima kasnile i u zrenjaninskom „Radijatoru“ u odredjenom vremenskom periodu, ali da se sada stanje popravilo.

„U metalskoj industriji, prema našim procenama, radi 50.000 radnika i plate se uglavnom redovno isplaćuju jer je i poslodavcima u interesu da radnici budu motivisani“, rekao je Vujović.

Sindikat je pokušao, prema njegovim rečima, da pomogne i „Goši“, tako što je išao po ministarstvima i tražio da „Železnice Srbije“ uplate neka dugovanja.

„To više nećemo raditi, neka se poslodavci sami brinu kako će da isplate zarade“, rekao je Vujović.

Naveo je da Fabrika šinskih vozila duguje radnicima tridesetak plata i da isplaćuje po principu „pet odsto osme zarade iz prošle godine“.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) Ranka Savić rekla je da oko 300.000 radnika u Srbiji ne prima plate na vreme, a najteže stanje je u tranzicionim“ firmama iz sektora transporta, tekstila pivarske i mašinske industrije.

„Sindikat je zbog neisplaćenih plata i drugih problema napisao mnogo dopisa Poreskoj upravi, ministarstvima finansija i privrede i porazno je da ni na jedan nije reagovano“, rekla je Savić.

Sada je, prema njenim rečima, teško stanje u paraćinskoj „Srpskoj fabrici stakla“ gde je oko 1.000 radnika i čiji je račun blokiran godinu dana.

„Staklara je održavala ceo taj region, a sada zaposleni primaju mesečno po 10.000 do 12.000 dinara, tek da ne umru“, rekla je Savić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.