U trendu

Rakija fest u Beogradskoj urbanoj destileriji 12. maja

Manifestacija posvećena rakiji i jakim alkoholnim pićima „Rakija fest“ biće održana u nedelju, 12. maja u „Beogradskoj urbanoj destileriji“, najavila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

„Rakija fest“, počinje u 12.00, a okupiće najznačajnije registrovane destilerije iz Srbije.

Tu manifestaciju organizuje udruženje „Najjači ukusi Srbije“ uz podršku PKS.

Kako je najavljeno, biće predstavljene značajne informacije o tržištu jakih alkoholnih pića, tehnološke inovacije, a razgovaraće se i o mogućnostima saradnje, izvoza i prodaje rakije.

Stručni žiri izabraće rakiju koja će poneti titulu „Beogradski pobednik“, kao i najbolje rakije u više kategorija.

Cilj „Rakija fest“ je promocija i brendiranje rakije kao značajnog i tradicionalnog srpskog proizvoda prema standardima modernog tržišta, kao i unapređenje tehnologije proizvodnje rakije i podizanje kapaciteta malih destilerija kroz razmenu znanja i iskustava uspešnih „igrača“ na tržištu.

„Izvoz jakih alkoholnih pića iz naše zemlje stabilno raste već godinama, a osim u zemlje regiona i Evropske unije rakiju izvozimo i u Kinu i Sjedinjene Američke Države“, piše u saopštenju PKS.

Izvoz jakih alkoholnih pića tokom prošle godine bio je veći za 30,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosio 4.606 tona, od čega je izvoz rakije dve hiljade tona.

Rakije od voća najviše su se izvozile u Crnu Goru, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Nemačku i SAD, oko 63,5 odsto ukupnog izvoza rakija od voća.

Tržišta na kojima je zabeležen značajan rast izvoza rakija od voća u 2023. u odnosu na 2022. godinu su Slovenija, Severna Makedonija i Češka, dok su nova tržišta na kojima je zabeležen izvoz Kongo i Island.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.