U trendu

Rama: Zajednicko trziste na ZB za laksi pristup energetnima

BEOGRAD – Premijer Albanije Edi Rama rekao je danas na Regionalnoj konferenciji „Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu“, u Palati Srbija, da se nada kako će biti stvoreno regionalno tržište energenata, kako bi zemlje Zapadnog Balkana imale lakši pristup energiji i investicijama u sektoru energetike.

„Ovo je bilo neophodno okupljanje u vreme rata, kada bombe padaju i pogađaju nekoga u Ukraijini, a energetska kriza i cene zbog rata pogađaju celu Evropu. Bez ikakve sumnje u ovim teškim vremenima, ono što smo ranije rekli kada smo započeli Otvoreni Balkan i zalagali se za širu regionalnu saradnju, postaje sve očiglednije da moramo da regionalizujemo naša tržišta i da u energetici idemo izvan naših granica“, rekao je Rama.

Objasnio je da su lokalna tržišta zemalja ZB mala i da, ako se zemlje pojedinačno budu bavile pitanjem energetike i nabavakom energenata, oni mogu biti samo skuplji.

„Ako bismo nastupalli na regionalni način u energetici, možemo imati jednostvaniji pristup finansijama i snažniji kontakt sa privatnim sektorom“, istakao je Rama.

Zahvalio je vladama Srbije i Norveške što su omogućile da započnu razgovori sa ljudima koji imaju najbolja strukturna znanja u ovoj oblasti, Norvežanima.

Rama je izrazio nadu da će razgovori biti nastavljeni i da će imati uz sebe norveške prijatelje, kako bi zemlje ZB napravile master plan za regionalno tržište i mapu puta za ulaganja u obnovljive izvore energije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar