U trendu

Rast BDP-a Hrvatske 5,2 posto međugodisnje u III kvartalu

ZAGREB – Rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem kvartalu 2022. iznosio je 5,2 posto na godišnjem nivou, prema današnjoj preliminarnoj proceni Državnog zavoda za statistiku (DZS).

To je znači da privredni oporavak Hrvatske od korona krize gubi zamajac, prenosi portal index.hr, uz podsećanje da je u drugom kvartalu međugodišnji ekonomski rast iznosio 8,7 posto.

Privrednom rastu u trećem tromesečju doprineli su svi elemnti BDP-a, od privatne potrošnje do izvoza i investicija.

Prema podacima DZS-a, potrošnja domaćinstava je porasla u proteklom kvartalu za 5,6 posto u odnosu na isti period godinu dana pre, što je sporije nego u drugom tromesečju kada je zabležila rast od 7,8 procenata.

Izvoz robe i usluga je povećan za 23,3 odsto međugodišnje, znatno manje nego u prethodnom kvartalu. Pritom je izvoz robe porastao za 37 posto, a usluga za 18,4 posto. Uvoz robe i usluga je istovremeno skočio za 30,5 posto, uzbrzavši rast u poređenju s prethodnim kvartalom.

Bruto investicije u fiksni kapital su u periodu jul-septembar takođe porasle za 8,0 posto na godišnjem nivou, u odnosu na drugo tromesečje kad je rast iznosio 3,9 posto. Državna potrošnja se uvećana u izveštajnom periodu za 1,3 posto, nakon što je u prethodnom kvartalu pala za 2,2 procenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.