U trendu

Rast BDP-a S. Arabije neće biti daleko od prognoze MMF-a

RIJAD – Privredni rast Saudijske Arabije u ovoj godini nehe biti daleko od prognoze Međunarodnog monetarnog fonda, izjavio je danas guverner centralne banke te zemlje, Ahmed al-Kolifej.

MMF očekuje da će saudijska ekonomija porasti po stopi od 1,9 odsto u tekućoj godini, što je slabije u odnosu na rast od 2,2 odsto u 2018. godini, prenosi Rojters.

Ipak, pojedini ekonomisti su pesimističniji zbog najnovijeg smanjenja proizvodnje nafte.

Guverner centralne banke kaže i da je prerano komentarisati ekonomske posledice napada izvedenih u subotu na saudijska naftna postrojenja.

Na pitanje da li će napadi uticati na likvidnost centralne banke, guverner je rekao da banka ne očekuje nikakav nedostatak likvidnosti, ali da je spremna da podrži tržište ako bude potrebe.

Njegovi komentari dolaze u svetlu zabrinutosti oko posledica napada na saudijska naftna postrojenja, koji su prepolovili naftnu proizvodnju tog kraljevstva i prouzrokovali štetu na najvećem svetskom pogonu za preradu nafte.

Saudijska ekonomija, kako ocenjuje Rojters, i dalje je „taoc“ prihoda od nafte, uprkos ambicioznoj ekonomskoj viziji 2030. koju je 2016. godine predstavio prestolonaslednik Muhamed bin Salman, namenjenoj diverzifikaciji privrede u Saudijskoj Arabiji koja često zavisi od variranja cena nafte na tržištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.