U trendu

Rast globalnih berzi, ali italijanski indeksi u padu

NJUJORK/LONDON – Akcije na Volstritu su danas porasle, čime je nastavljen njihov oporavak podržan očekivanjima da će američka Uprava federalnih rezervi (Fed) sniziti kamatne stope.

Širi indeks S&P 500 je porastao za 0,4 odsto, industrijski Dau DŽons za 127 poena ili 0,5 odsto na 25.457 poena, a tehnološki Nasdak za 0,3 odsto, prenosi agencija AP.

Akcije tehnoloških kompanija nastavile su da prednjače po rastu, pri čemu su deonice Epla porasle za 2,6 odsto, a kompanije Orakl za 2,2 odsto.

I akcije na evropskim berzama su danas bile u plusu, ali je njihov oporavak usporio nakon što je Evropska komisija saopštila da Italija krši fiskalna pravila Unije.

Panevropski indeks Stoxx 600 je porastao 0,1 odsto u popodnevnom trgovanju, nemački DAKS za 0,02 odsto, a francuski KAK za 0,37 procenata.

Istovremeno, londonski indeks FTSE 100 je pao za 0,05 odsto, dok je italijanski indeks FTSE Mib, sa padom od 0,5 odsto, zabeležio najlošije rezultate među evropskim indeksima, nakon što je Evropska komisija zapretila pokretanjem disciplinskog postupka protiv Italije zbog rastućeg javnog duga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.