U trendu

Rast industrije krajem godine zbog stabilizacije proizvodnje elektroprivrede

BEOGRAD – Rast ukupne industrijske proizovodnje u decembru od 1,8 odsto, na međugodišnjem nivou, bio je zasnovan na porastu proizvodnje rudarstva i proizvodnje elektroprivrede, objavljeno je u novom broju časopisa Makroekonomske analize i trendovi.

U decembru je nastavljeno opadanje privredne aktivnosti, a rast industrijske proizvodnje je bio rezultat sistemske stabilizacije proizvodnje elektroprivrede, a ne promene u odnosima ponude i tražnje na tržištu, naveli su stručnjaci MAT-a.

Proizvodnja prerađivačke industrije je u decembru međugodišnje opala četvrti mesec zaredom.

Kako je navedeno, taj pad se produbljuje, a trend je bio opadajući počev od drugog kvartala i njegove vrednosti su na kraju ove godine osetno niže od proseka prethodne godine.

Najoštriji uticaj na pad proizvodnje prerađivačke industrije i u
decembru je zabeležen u oblasti osnovnih metala gde je i do tada vrlo dubok kumulativni pad produbljen do rekordnog nivoa.

Usporen je rast spoljnotrgovinske razmene, a njena vrednost je u periodu januar-oktobar međugodišnje bila povećana za skoro trećinu (32,3 odsto), pri čemu je uvoz rastao znatno brže (36,2 odsto) od izvoza (27,1 odsto), da bi se u novembru međugodišnji porast redukovao na 17,8 odsto.

Ipak, redukcija je bila izrazitija kod uvoza i porast je izneo svega
16,3 odsto, prema rastu izvoza od 20 odsto.

U decembru je ova redukcija nastavljena i vrednost spoljnotrgovinske razmene u tom mesecu međugodišnje je povećana za samo 12,5 odsto (izvoza za 13,8 odsto i uvoza za 11,6 odsto).

U celoj godini taj porast je izneo 31,1 odsto, a u decembru nije nastavljeno povećanje međugodišnje inflacije koje je započelo još u
februaru 2021.

Inflacija se zadržala na 15,1 odsto jer je mesečni priraštaj maloprodajnih cena u decembru bio najmanji u celoj godini, iznevši
samo 0,5 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar