U trendu

Rast industrijske proizvodnje 2,6 procenata u februaru

BEOGRAD – Industrijska proizvodnja u Srbiji je porasla u februaru ove godine za 2,6 procenata u odnosu na isti mesec 2020, a u odnosu na prošlogodišnji prosek je bila veća za 1,2 odsto, prema današnjim podacima Republičkog zavoda za statistiku.

U prva dva meseca ove godine, industrijska proizvodnja beleži rast od 2,6 posto međugodišnje.

Prema statističkim pokazateljima, prošlog meseca je na godišnjem nivou rast zabeležen u sektorima snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija za 10,2 posto, i prerađivačkoj industriji za 1,4 procenta, dok je u rudarstvu registrovan pad od 3,0 odsto.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju skočila je u februaru za 16,6 posto u odnosu na uporedni mesec prošle godine, proizvodnja energije je porasla za 10,5 odsto, a intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 2,6 procenata, a opala je proizvodnja kapitalnih proizvoda za 0,7 posto, i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,3 procenta.

Prema desezoniranim podacima, industrijska proizvodnja je u februaru porasla 2,2 posto u odnosu na januar, pri čemu je prerađivačka industriju zabeležila rast od 2,6 odsto.

U odnosu na prosek 2020. godine, industrijska proizvodnja u februaru pokazuje, prema desezoniranim podacima, rast od 9,7 posto, a prerađivačka rast od 10 procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.