U trendu

Rast industrijske proizvodnje 7,0% u novembru međugodišnje

BEOGRAD – Industrijska proizvodnja u Srbiji poralsa je u za 7,0 posto u odnosu na isti mesec 2020. godine, dok je u odnosu na prošlogodišnji prosek veća je za 12,7 procenata, objavio je Republički zavod za statistiku.

Od početka godine do kraja novembra, srpska industrija beleži rast od 6,7 odsto u poređenju sa istim periodom 2020.

U novembru su na godišnjem nivou rast zabeležili sektor rudarstva od 48,7 posto, i prerađivačka industrija 7,0 odsto, dok je proizvodnja u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija registrovan pad od 10,3 procenta.

Prema statističkim pokazateljima, proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije, skočila je prošlog meseca za 19,2 posto u odnosu na isti lanjski mesec, proizvodnja kapitalnih proizvoda je bila veća za 9,8 procenata, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 8,9 odsto,

S druge strane, u novembru je pad zabeležen kod proizvodnje energije za 4,2 posto međugodišnje, i kod proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju za 22,8 odsto.

Prema desezoniranim podacima, ukupna novembarska industrijska proizvodnja je u odnosu na oktobar porasla za 0,8 procenata, pri čemu je prerađivčka zabeležila rast od 0,9 posto.

U odnosu na prosek 2020. godine, ukupna industija je ostvarila rast od 7,3 procenta u novembru, prema desezoniranim podacima, a prerađivačka industrija je porasla za 5,3 posto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar