U trendu

Rast industrijske proizvodnje u Kini najsporiji od 2002.

PEKING – Rast industrijske proizvodnje u Kini usporio je u maju zabeleživši najslabiji tempo od 2002. godine, što ukazuje na posledice sa kojima se suočava druga najveća ekonomija sveta usled tarifnog rata sa SAD-om.

Industrijska proizvodnja porasla je u maju za 5,0 odsto u odnosu isti mesec 2018. godine, izveštava „Blumberg“, dodajući da su analitičari u proseku procenjivali da će iznositi 5,4 posto.

Investicije u fiksnu imovinu su u periodu januar-maj zabeležile rast od 5,6 procenata na godišnjem nivou, saopštio je Državni zavod za statistiku.

Taj pokazatelj je takođe niži od prognoza ekonomista koji su očekivali rast ovih ulaganja od 6,1 odsto.

Prema podacima statistike, ulaganja državnih i privatnih kompanija u fiksnu imovinu su usporila, a u osam sektora je došlo i do smanjenja investicija, uključujući poljoprivredu, proizvodnju automobila i prozivodnju mašna.

S druge strane, trgovina na malo se povećala u maju za 8,6 odsto međugodišnje u odnosu na projektovanih 8,1 odsto.

“Maloprodaja je bila dobra podržana produženim prvomajskim praznikom. Ali to bi mogao da bude i znak da su kineski potrošači odlučili da troše više u zemlji umesto na putovanja iz razonode”, ocenila je Iris Pang, ekonomista u ING banci u Hong Kongu. Stopa nezaposlenosti, prema anketi Zavoda za statistiku, ostala je u maju na nivou iz prethodnog meseca od pet procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.