U trendu

Rast kineske proizvodne industrije neznatno usporio u maju

PEKING – Kineska fabrička aktivnost je neznatno usporila u maju zbog skoka cena sirovina po najvišoj stopi u poslednjih više od 10 godina, što je vršilo pritisak na proizvodnju malih i izvozno orijentisanih firmi.

Zvanični indeks menadžera nabavke (PMI) skliznuo je ovog meseca na 51 poen nasuprot očekivanjima analitičara da će ostati na aprilskom nivou od 51,1 poena, pokazali su današnji podaci Državnog zavoda za statistiku (NBS), prenosi Rojters.

Indeks PMI zvanične statistike, koji se uglavnom fokusira na velike i državne firme, više od godinu dana se drži iznad granice od 50 poena koja razdvaja rast od pada.

Mada je kineska ekonomija u velikoj meri prevazišla negativne efekte korona pandemije, zvaničnici upozoravaju da temelji oporavak još uvek nisu stabilni zbog problema poput rasta cena sirovina i situacije sa pandemijom u inostranstvu.

Podindeks koji meri izvozne narudžbine iznosio je 48,3 poena u maju u odnosu na 50,4 boda prethodnog meseca. Istovremeno, podindeks cena sirovina u zvaničnom PMI skovvio je na 72,8 bodova sa aprilskih 66,9 poena, na najviši nivo od 2010.

Cene sirovina, poput uglja, čelika, ruda gvožđa i bakra, porasle su ove godine podstaknute oporavkom tražnje nakon ublažavanja lokdauna.

Kreatori kineske ekonomske politike su poslednjih nedelja više puta izrazili zabrinutost zbog poskupljenja robe i apelovali na oštrije upravljanje ponudom i potražnjom i na suzbijanje tržišnih špekulativnih radnji.

Pored rasta cena sirovina, kineske proizvođače muče i visoki troškovi transporta i aprecijacija juana. Pojedini uspevaju da veće troškove prebace na inostrane kupce, ali neke male kompanija obustavljaju prijem narudžbina kako bi izbegle gubitke.

Podindeks aktivnosti malih preduzeća je iznosio u maju 48,8 poena, što je nagli pad u odnosu na 50,8 bodova u maju. Firme su, takođe, ovog meseca povećale otpuštanje radnika, pokazali su i zvanični podaci.

Sektor usluga je, međutim, nastavio snažnu ekspanziju 15. mesec zaredom, pri čemu se indeks PMI popeo na 55,2 boda sa 54,9 poena u aprilu.

Kina je u prvom tromesečju 2021. zabeležila rekordan privredni rast od 18,3 procenta, ali analitičari procenjuju da će kasnije tokom godine stopa rasta postati umerenija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.