U trendu

Rast kineskog BDP-a 8,1 odsto u 2021. godini

PEKING – Kineska ekonomija se oporavila 2021. od pada izazvanog pandemijom godinu dana ranije i zabeležila rast od 8,1 posto, što je znatno iznad vladinog cilja od preko 6,0 procentara i revidiranog rasta od 2,2 odsto za 2020.

Bruto domaći proizvod (BDP) je porastao 4,0 posto međugodišnje u poslednjem kvartalu prošle godine, jače nego što se očekivalo, ali je to najslabija stopa od drugog tromesečja 2020, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (NBS), prenosi Rojters.

Na kvartalnoj osnovi, BDP Kine je porastao za 1,6 posto u periodu oktobar-decembar, nakon ekspanzije od 0,7 procenata u prethodnom tromesečju.

„Trenutno je pritisak na kinesku ekonomiju i dalje relativno veliki, a rast zaposlenosti i prihoda stanovnika je ograničen“, rekao je na konferenciji za novinare Ning Jiže, direktor NBS.

Kinesko tržište nekretnina je usporilo poslednjih meseci pošto su državni regulatori pojačali kampanju za smanjenje prevelikog zaduživanja, što je uticalo na neispunjavanje obaveza nekih veoma zaduženih kompanija.

Investicije u nekretnine su pale za 13,9 odsto u decembru u odnosu na prethodnu godinu, najbrže od početka 2020, prema računici Rojtersa izvedenoj na bazi zvaničnih podataka. U celoj 2021. godni, ulaganja u nepokretnosti su zabeležila povećanje od 4,4 procenta, najsporije od 2016.

Slabi podaci o privatnoj potrošnji takođe pomračuju ekonomske perspektive, s obzirom na to da je promet u maloprodaji podbacio u decembru s rastom od samo 1,7 odsto u odnosu na godinu ranije, što je najsporiji tempo od avgusta 2020.

Svetla tačka je bila industrijska proizvodnja, koja je u decembru skočila na godišnjem nivou za 4,3 procenta, nakon porasta od 3,8 posto u novembru.

Investicije u osnovna sredstva u Kini su prošle godine zabeležile rast od 4,9 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.