U trendu

Rast referentne kamatne stope da bi se obuzdala inflacija

BEOGRAD – Bankar Slavko Carić izjavio je danas da se inflacija može obuzdati i da je upravo to razlog podizanja referentnih kamatnih stopa svih centralnih banki u sveta, pa tako i Narodne banke Srbije.

Izvršni odbor NBS odlučio je u četvrtak da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 6,0 odsto, kao i da poveća stopu na depozitne olakšice, na 4,75 odsto, kao i stopa na kreditne olakšice, na 7,25 odsto.

Carić je napomenuo da su skoro sve kamatne stope po kojima su se građani zaduživali kompozitne, što znači da imaju dva dela, referentnu kamatu i maržu banke.

Kamate će se automatski nivelisati sa povećanjem referentne kamate od 0,25 odsto, tako da će građani morati više da plaćaju svoja postojeća zaduženja, rekao je Carić Tanjugu.

Podsetio je da je pre sednice Izvršnog odbora Narodne banke Srbije bio i odbor Evorpske centralne banke, koja je takođe podigla kamatnu stopu.

„Tako da ono što vidimo u ovom momentu jeste da se sve svetske valute, uključujući dolar i evro, dižu kamatnim stopama, tako da će i zaduženje građana u evrima, osim onih koji imaju fiksne kamatne stope, da poraste“, objasnio je on.

Carić je istakao da je već vidljivo zauzdavanje inflacije u Americi i EU, ali da u Srbiji to još uvek nije slučaj, i dodaje da je referentna kamatna stopa u Srbiji šest odsto, a u Americi 4,9 odsto, što znači da ne postoji neka velika razlika u ceni zaduživanja u dolarima.

Smatra da se u Americi i EU već vidi obuzdavanje inflacije, što je, kako navodi, rezultat povećanja kamatnih stopa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.