U trendu

Rast Štade, svaki četvti kupljen proizvod u Srbiji Hemofarmov

BEOGRAD – Farmaceutska kompanija Štada grupa saopštila je danas da je u 2021. godini ostvarila rast prodaje od osam odsto i povećala profit, na šta je uticao i napredak prodaje u Srbiji, gde je svaki četvrti proizvod kupljen sa ili bez recepta isporučio Hemofarm.

Navodi se da je rast iznad tržišnog proseka zasnovan na postojećem portfoliju i akvizicijama širom sveta, a potpomognut i napretkom prodaje u Srbiji.

Generalni direktor Štade Peter Goldšmit ocenio je da je zahvaljujući rastu iznad tržišnog proseka Štada bila u mogućnosti da generiše gotovinu neophodnu za nastavak investiranja u ljude i portfolio.

„Naša svrha da brinemo o zdravlju ljudi podrazumeva snabdevanje pacijenata lekovima koji su im neophodni u svako doba, pa čak i u vremenima kriza i konflikata”, rekao je on.

Hemofarm posluje u okviru Štada grupe, koja je prijavila prodaju od 3,25 milijardi evra i povećanje profita od 37 odsto koji je u vidu dobiti pre kamate, poreza i amortizacije dosegao 776,5 miliona evra.

Štada navodi da je finansijski gledano četvrti po veličini igrač u Evropi kako u segmentu zdravstvenih proizvoda široke potrošnje tako i generičkih lekova.

Na evropskim tržištima, Štada je ostvarila rast prodaje od 12 odsto, uključujući organski rast od sedam odsto bez akvizicija.

U 16 od 24 zemlje zabeleženo je dvocifreno povećanje prodaje uključujući rast od preko 20 odsto u Francuskoj i Španiji.

Hemofarm je rezultatima doprineo u Srbiji kao jednom od 10 Štadinih najuspešnijih tržišta po prodaji u prosloj godini.

Srbija je glavni centar kako proizvodnje tako i lanca snabdevanja za Štada grupu budući da iz pogona u Vršcu, Dubovcu i Šapcu isporučuje lekove zemljama širom sveta, navodi se u saopštenju.

Generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger rekao je da je svaki četvrti proizvod prodat u Srbiji, kako na recept tako i bez recepta, isporučio Hemofarm.

„U segmentu lekova koji se izdaju na recept, i dalje nadmašujemo tržište zahvaljujući novim terapeutskim opcijama kao što su prva na tržištu generička verzija antitrombotika pod nazivom tikagrelor ili okrelizumab, biološki lek za lečenje multiple skleroze”, rekao je on.

Dodao je da u segmentu zdravstvenih proizvoda široke potrošnje Hemofarm nastavlja sa snažnim rastom.

Štada grupa ima 12,5 hiljada zaposlenih širom sveta koji sa partnerima rade da lekovi dođu do pacijenata.

Generalni direktor Goldšmit uveren je u Štadin dalji uspeh zbog, kako je „kombinacije snažnog organskog poslovanja, čvrste finansijske osnove i veoma posvećene radne snage“.

„Zbog naše široke geografske prisutnosti u Zapadnoj Evropi, na Bliskom istoku i u Aziji, uveren sam da ćemo savladati izazove koji nas očekuju u Ukrajini i Rusiji”, poručio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.