U trendu

Rast tajlandskog BDP-a 1,9 odsto, najveći rizik inflacija

BANGKOK — Tajlandska ekonomija je porasla više nego što se očekivalo u poslednja tri meseca 2021, podstaknuta izvozom i povratkom turista, ali se na početku ove godine suočila sa rizikom od rasta inflacije i širenja omikron varijante kovida.

Bruto domaći proizvod (BDP) je porastao u periodu oktobar-decembar 1,9 odsto međugodišnje, saopštio je danas Nacionalni savet za ekonomski i društveni razvoj, izveštava „Blumberg“.

To je iznad medijan procene rasta od 0,8 procenata, koliko su predviđali ekonomisti u anketu njujorške agencije, i znatan napredak u odnosu na pad od 0,2 odsto u prethodnom kvartalu.

Savet je zadržao prognozu rasta BDP-a za 2022. godinu u rasponu od 3,5-4,5 posto, ali je povećao očekivanu stopu inflacije na 1,5-2,5 odsto u odnosu na predviđanja iz novembra od 0,9 do 1,9 procenata.

Rast u 2022. će podržati povećanje domaće tražnje nakon ukidanja korona mera ograničenja i dalje sprovođenje kampanje vakcinacije, kao i oporavak sektora turizma, državne potrošnje i eksterne tražnje usled nastavka globalnog rasta, rekao je Danuća Pićajanan, generalni sekretar saveta na današnjem brifingu, dodajući da će najveći pritisak na ekonomiju ove godine poticati od inflacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.