U trendu

Rast tarifa električne energije u Italiji premašio 136%

RIM – Tarife električne energije u Italiji zabeležile su rekordan rast u septembru od preko 136 odsto na godišnjem nivou, pokazuje izveštaj Nacionalne unije potrošača objavljen ove nedelje.

U izveštaju se navodi da su prošlog meseca cene struje zauzele prvo mesto na rang listi najskuplje robe i usluga, koju ta unija redovno sastavlja na osnovu podataka italijanskog Nacionalnog instituta za statistiku (ISTAT).

U kategoriji neprehrambenih proizvoda, na drugom mestu po poskupljenju su avio-karte za letove širom Evrope sa skokom od 128 procenata u minulih 12 meseci, a slede interkontinentalni letovi, čije su cene skoro udvostručene (97,4%), prenosi Raša tudej.

Cene gasa u Italiji porasle su u septembru za nešto manje od 64 odsto međugodišnje.

Što se tiče prehrambenih proizvoda, na rang listi su prednjačila biljna ulja (sa izuzetkom maslinovog), koja su poskupela za gotovo 60 posto. Cene putera i pirinča su porasle za 38 i za 26,7 procenata, respektivno. Druge namirnice čije su cene povećane za više od 20 odsto uključuju testenine, konzervirano mleko, brašno i osnovno povrće.

„Samo za hranu i piće, svaka italijanska porodica će plaćati u proseku 660 evra više nego pre godinu dana“, rekao je predsednik unije potrošača Masimilijano Dona. On je dodao da će troškovi porodica sa dvoje dece biti veći za 900 evra, a onih sa troje dece veći za 1.075 evra.

Inflacija u Italiji je u septembru porasla na 8,9 posto na godišnjem nivou, pokazuju podaci ISTAT-a. Istovremeno, „potrošačka korpa“ je poskupela za 10,9 procenata za godinu dana. Tako visok rast cena osnovnih životnih namirnica i dobara za ličnu potrošnju nije zabeležen u Italiji od 1983. godine, navodi se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar