U trendu

Rast telemedicine, klaud tehnologije, tržišta slušalica..

BEOGRAD – U ovoj godini broj video lekarskih pregleda odnosno virtuelnih poseta lekarima porašće na pet posto širom sveta, što je pet puta više u odnosu na 2019. godinu, navodi se u novom izdanju „Predviđanja za sektor tehnologije, medija i telekomunikacija“ koji je objavio Dilojt Global.

Globalna pandemija je omogućila uklanjanje zakonodavnih prepreka za videopreglede, i pomogla korisnicima da bolje shvate i iskoriste prednosti aplikacija za videopozive, posebno korisnicima starijim od 65 godina, ističe se u Izveštaju.

Dilojt predviđa da će tržište slušalica za virtuelnu realnost nastaviti da raste zbog sve veće popularnosti interaktivnih tehnologija među preduzetnicima i u obrazovnom sistemu u 2021. godini porasti za 100 procenata u odnosu na 2019. godinu.

Predviđa se i dalji rast prihoda na tržištu klaud tehnologije i to za više od 30 procenata u razdoblju od 2021. do 2025. godine jer se kompanije odlučuju za ove tehnologije kako bi uštedele novac, postale agilnije i pokrenule inovacije.

Dilojt Global ističe da se zbog pandemije sve više kompanija odlučuje na klaud tehnologije, pa će to tržište nakon pandemije biti jače nego ikad.

Mogućnost za rast Dilojt predviđa i za dva najveća trenda u sportu – povećanu monetizaciju ženskog sporta i upotrebu digitalne tehnologije za stvaranje hiperkvantifikovanog sportiste.

Navodi se da se ženski sport kreće prema ostvarenju vrednosti od preko milijardu dolara u godinama koje dolaze.

Imajući u vidu način na koji je COVID-19 ubrzao detaljno preispitivanje brojnih aspekata društva, Deloitte predviđa da će se i ženski sport poimati, promovisati i komercijalizovati na nove načine.

Kroz prikupljanje podataka o sportistima u realnom vremenu stvara se mogućnost merenja pokazatelja unutar i izvan tela a to utiče na donošenje odluka – pa se u suštini rađa, digitalni sportista, navodi Dilojt i predviđa da će do kraja godine brojne profesionalne sportske lige uspostaviti nove politike u pogledu prikupljanja, upotrebe i komercijalizacije podataka o igračima.

Deloitte predviđa da će 2021. godine globalno tržište računara generisati 12 milijardi dolara sa prosečnom godišnjom stopom rasta od oko 35 procenata u sferi računarstva na ivici mreže.

“ Taj rast je uglavnom rezultat rada telekomunikacionih kompanija i širenja njihovih 5G mreža i veoma velikih dobavljača usluga klaud tehnologije“, navodi ta kompanija.

U izveštaju se predviđa i da će prihodi od prodaje 8K televizora najverovatnije ove godine iznositi pet milijardi američkih dolara, dok će oprema i usluge za kreiranje sadržaja za 8K televizore generisati dodatni prihod od stotine miliona dolara.

Dilojt Global smatra da zabrinutost zbog zdravstvenih rizika od uvođenja 5G mreže zapravo nije opravdana.

„Deloitte veruje da postoji izuzetno mala verovatnoća da će zračenje mobilne mreže 5G i 5G telefona uticati na zdravlje bilo kog pojedinca 2021. godine. Ali da bi informacije o 5G mreži efikasno ublažile popularne strahove, moraju biti prihvatljive, dosledne i sveprisutne i moraju početi odmah“, konstatuje ta kompanija.

Navodi se i da će otvorene i virtuelne pristupne radio mreže omogućiti operaterima mobilnih mreža da smanje troškove i povećaju izbor dobavljača prilikom uvođenja 5G mreže.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.