U trendu

Raste potrosnja struje i energenta, dodatne kolicine iz uvoz

BEOGRAD – Država će obezbediti dodatni uvoz struje zbog povećane potrošnje električne energije, rečeno je danas na sednici vladine Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

Proizvodnja u termokapacitetima nije dovoljna zbog nedovoljne količine i kalorične vrednosti uglja koji se doprema, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike posle sednice radne grupe.

Na sednici su predstavljeni najnoviji podaci o stanju elektroenergetskog sistema u Srbiji, potrebnim količina energije i energenata za domaćinstva i privredu, kao i planovi za naredni period.

Iz Elektroprivrede Srbije je rečeno da je potrošnja električne energije u odnosu na januar prošle godine uvećana, pre svega zbog niskih temperatura.
Kako je rečeno iz EDS-a (Elektrodistribucije), distributivni sistem je stabilan, a manji prekidi nastaju usled planiranih radova koji su, kako je rečeno, usmereni ka prevenciji kvarova.

Prenosni sistem, takođe, funkcioniše bez većih problema.

Na sednici je razgovarano i o stanju u gasnom sektoru u Srbiji i konstatovano da je potrošnja prirodnog gasa na rekordnom nivou, zbog čega se uvoze dodatne količine iz oba pravca, ali da snabdevanje nije ugroženo.

Isporuka toplotne energije korisnicima daljinskog grejanja u Srbiji je stabilna.

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici Srbijagasa, EPS-a, EMS-a, Elektrodistribucije, Naftne industrije Srbije, Poslovnog udruženja Toplane Srbije, Javno komunalnog preduzeća Beogradske elektrane, Grada Beograda, članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve, RHMZ, RB Kolubara, Transportgasa, JP PEU Resavica i preduzeća Srbija kargo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar