U trendu

Ratari traze otkupnu cenu psenice od najmanje 50 dinara

PANČEVO – Udruženje ,,Pančevački ratari’’, asocijacija ,,Agrarni forum’’ iz Pančeva i Udruženje ,,Građanska neposlušnost“ iz Dolova u zajedničkom saopštenju traže da država za robne rezerve otkupi najmanje 200.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda, odnosno 10 odsto roda, pošto predviđaju da će on iznositi oko dva miliona tona.

Ističu da se i u sadašnjim prilikama pokazalo da je pšenica najvažniji osnovni strateški proizvod i da ona ne bi smela da se tretira kao obična berzanska roba.

Poljoprivredni proizvođači okupljeni u ova tri udruženja takođe traže da otkupna cena pšenice ovogodišnjeg roda bude najmanje 50 dinara po kilogramu pošto su i imputi poskupeli za 20 do 300 odsto što je podiglo troškove proizvodnje.

Navode i da bi država koja ide u pravcu evropskih integracija trebalo da se ponaša u skladu sa politikom Evropske unije (EU), odnosno da oslobodi tržište, ukine zabranu izvoza žitarica, naročito sada pred samu žetvu, pogotovu što su nam, kako kažu, magacini i ambari puni pšenice i kukuruza.

Predlažu i da, radi obezbeđivanja konkurentnosti naših poljoprivrednika sa evropskim farmerima, država vrati osnovne podsticaje odnosno subvencije po hektaru, kao u EU, u iznosu od 200 evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar