U trendu

Razgovori o Fijatu u narednih 10 dana, protest u KG odložen

BEOGRAD – Posle razgovora sa premijerkom Anom Brnabić, sindikalci i predstavnici radnika kragujevačkog Fijata rekli su danas da će narednih 10 dana biti posvećeno traženju rešenja i da odustaju od protesta planiranog za sutra.

Sastanak u Vladi Srbije kome su prisustvovale i ministarka za rad Darija Kisić i ministarka privrede Anđelka Atanasković kao i predstavnici Ministarstva finansija, te gradonačelnik Kragujevca trajao je duže od dva sata a sindikalci kažu da je dogovoreno da se što pre nađe zajedničko rešenje.

Predsednik Samostalnog sindikata Fijata Saša Đorđević u izjavi posle sastanka ocenio je razgovor sa premijerkom i ministarkama kao konstruktivan.

„U ovom momentu dogovoreno je da se pronađe što pre rešenje za zaposlene u Stelantisu i kooperantskim firmama koji su na spiskovima“, rekao je on.

Dodao je da će se u narednih nekoliko dana Vlada Srbije uključiti sa svoje strane u rešavanja problema.

„U narednih nekoliko dana imaćemo ponovne susrete i nove predloge u okviru rešavanja ovog problema“, rekao je on.

Predsednik sindikata Fijat plastike Zoran Miljković tvrdi da je u jednom trenutku sve moglo da se otrgne kontroli tokom sastanka, ali nije.

„Direktno smo dogovorili sa premijerkom i sa ministarkama da se zamrzava do 10. juna ucenjivački socijalni program koji je Stelantis ponudio radnicima. Mi ćemo u 48 sati kao sindikati i predstavnici radnika predati naš predlog rešenje Vladi Srbije“, rekao je on.

Dodao je da zatim u narednih par dana treba očekivati nove razgovore i dogovor.

„Jedinstven stav sindikata i radnika je da nijedan radnik ne može da dobije otkaz bez svoje dobre volje, odnosno socijalni program može samo da bude na dobrovoljnoj bazi. Sve mimo toga, vodi nas u proteste i na ulicu“, rekao je on.

Kako je naveo, sindikalno radnička delegacije je dala reč premijerki da neće u proteste do konačnog rešenja u narednih 10 dana sa Vladom Srbije.

„Čekamo za desetak dana konačno rešenje sa državom, ali ne smeju biti otkazi“, rekao je on.

Predstavnik radnika Đorđe Milojević istakao je da treba da se sindikati i radnici, rukovodstvo i država dogovore oko visine otpremnine.

„Ne slažemo se sa ovom ponudom rukovodstva od 4.000 evra po radniku za 10 godina rada u Fijatu. Tražimo veće otpremnine, i da mi koji hoćemo možemo da ostanemo da radimo“, rekao je on.

Dodao je da to mora biti predmet dogovora s rukovodstvom fabrike i državom.

„Idemo u pregovore, nadamo se najboljem, naredni sastanak je u Kragujevcu“, rekao je on.

Članovi radničko-sindikalne delegacije istakli su da su i dalje jedinstveni u zahtevu da primaju 65 posto plate, te da tako ostane do obuke za novi model i početka njegove proizvodnje, koji je najavljen za sredinu 2024. godine.

Dodali su da ne žele da idu u međuvremenu u druge fabrike u kojima nema elektroturbina.

Sindikati i radnici su najavili da će u roku od 48 sati jedinstven zajednički stav sa rešenjima zvanično proslediti predsednici Vlade Srbije, te onda očekuje i konačne pregovore.

Đorđević je rekao i da je na sastanku spominjana opcija da u Kragujevac bude doveden novi proizvođač automobila, ali detalje nije izneo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.