U trendu

Razvojna agencija Srbije započela obuku novih mentora

BEOGRAD – U Razvojnoj agenciji Srbije (RAS) počeo je novi trening za buduće mentore, koji će moći da odgovore na potrebe korisnika „Mentoring usluga za MMSPP u zemljama Zapadnog Balkana, faza 2“, saopšteno iz RAS-a.

Prema rečima Ane Žegarac, direktorke Sektora za međunarodnu saradnju Razvojne agencije Srbije, potražnja za uslugom biznis mentoringa u Srbiji je sve veća i RAS čini sve da budući korisnici ove usluge dobiju najbolje znanje i iskustvo certifikovanih mentora.

„Razvojna agencija Srbije je i ove godine nastavila saradnju sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradanju (JICA). To je četvrti dugoročni projekat koji realizujemo zajedno i mogu reći da više od jedne decenije koristimo japansko-tehničku pomoć u standardizaciji usluge biznis mentoringa u Srbiji“, kaže Žegarac.

Dodaje da je zahvaljujući ovom projektu više od 2.000 korisnika imalo mogućnost da dobije 25 ili 50 sati u toku godine besplatnog mentoringa od strane specijalizovanih i certifikovanih mentora.

„Do sada smo imali 58 aktivnih mentora, a danas je započeo trening za još 12 novih. Potražnja je velika, zato moramo da imamo nove kadrove koji će u svakom trenutku moći da odgovore na potrebe korisnika“, objasnila je Žegarac, i istakla da ove godine RAS raspisuje dva Javna poziva za sve zainteresovane korisnike.

Podseća da je nedavno raspisan prvi Javni poziv koji se odnosi na mala i srednja preduzeća iz četiri prioritetna sektora prerađivačke industrije – industriju mašina i opreme, prehrambenu, drvnu i industriju nameštaja i industrija gume i plastike.

„Biće otvoren do 19. aprila, ukupan budžet iznosi 3,9 miliona dinara, a krajnji rok za završetak pružanja standardizovane usluge mentoring je 20. novembar. Javni poziv, uputstvo i obrasci za prijavu dostupni su na sajtu RAS, www.ras.gov.rs, kao i na internet stranama akreditovanih razvojnih agencija (ARRA) i u štampanom obliku u ARRA“, navela je Žegarac.

Za sve ostale koji ne spadaju u ova četiri sektora, kaže, biće uskoro raspisan novi Javni poziv, a odnosi se na program Ministarstva privrede za set standardizovanih usluga i mentoring za StarUp-ove, do tri godine poslovanja, zrela preduzeća, zadruge i klastere.

Krajnji rok za pružanje usluge ovim privrednim subjektima biće 31. decembar.

Proces mentoringa, prema njenim rečima, odvija se po metodologiji RAS-a, razvijenoj u dugogodišnjoj saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA).

Mentoring je besplatna usluga, koju mogu koristiti mikro, mala i srednja privredna društva i preduzetnici (MMSPP), a zainteresovani korisnici dobijaju sveobuhvatnu podršku u trajanju od 25 do 50 sati, kroz individualni pristup u samoj kompaniji.

Vlasnik i/ili zakonski zastupnik privrednog subjekta i mentor zajedno proučavaju aktuelno poslovanje, razloge trenutnih problema ili smetnje za dalji razvoj, najvažnije potencijale za rast, te na osnovu konstatovanog stanja mentor i korisnik mentoring usluge razvijaju i sprovode akcioni plan koji ima za cilj poboljšanje poslovnih rezultata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar