U trendu

RC C organizovao prvi donatorski sastanak

SARAJEVO/TIRANA – Savet za regionalnu saradnju RC C danas je organizovao prvi Koordinacijski sastanak donatora na temu Zajedničkog regionalnog tržišta.

„Napori koje regija ulaže u reformsku agendu za Zajedničko regionalno tržište (CRM) dobijaju široko priznanje i podršku, između ostalog i na nedavnom sastanku ministara spoljnih poslova i razvoja G7, gde su lideri podržali dalji napredak regionalne saradnje kroz Zajednicko regionalno tržište, Zeleni plan i Berlinski proces“, rekla je tom prilikom generalna sekretarka RC C Majlinda Bregu.

Cilj sastanka je podizanje svesti o ključnim reformama politika kako bi se ujedinili napori na ostvarivanju maksimalnih rezultata u ambicioznom vremenskom okviru od naredne četiri godine, saopštio je RC C.

Sastanak je okupio ministre sa Zapadnog Balkana, predstavnike donatorske zajednice, međunarodnih finansijskih institucija i bilateralnih donatora, kao i zvaničnike CEFTA i predstavnike Evropske komisije koji su iskazali interes za potpuno učešće u ostvarivanju ciljeva CRM agende.

Kako je rečeno, to je tek prvi korak. Proces koordinacije donatora će se nastaviti kasnije tokom godine, kako bi se detaljno utvrdile potrebe za sektorskim ulaganjima, naročito u okviru agendi za digitalnu transformaciju, industriju i inovacije.

„Sprovođenje regionalnih aktivnosti predviđenih u okviru CRM agende za naredne četiri godine može doneti i potrebe za dodatnim ulaganjima, imajući u vidu ambicioznost agende, ali i složenosti nekih sporazuma unutar nje. Drago mi je videti da neki važni donatori upravo razvijaju svoje nove, srednjoročne strategije za Zapadni Balkan, u koje mogu blagovremeno uključiti prioritete i reforme koje proizlaze iz CRM-a“, rekla je Bregu.

Navela je da bi vlade u regionu trebalo da predlože konkretna ulaganja koja su potrebna da bi Jedinstveno tržište postalo stvarnost na ZB.

„Ponovo izražavamo našu potpunu spremnost da podržimo ZB6 u ovom poduhvatu kroz našu ulogu opšteg koordinatora CRM Agende i krovne regionalne organizacije zadužene za praćenje i izveštavanje o napretku CRM“, dodala je Bregu.

RC C navodi u saopštenju da nacionalni resursi nikada neće biti dovoljni za ekonomski oporavak regiona.

Takođe se navodi da su ekonomski i investicioni plan i ogromna podrška Evropske unije dobrodošli, ali da su za održiv razvoj potrebni partneri i donatori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.