U trendu

Reciklirani asfalt neiskorišćeni građevinski resurs

BEOGRAD – Principi cirkularne ekonomije u putnoj infrastrukturi se pokazuju kroz višestruku upotrebu građevinskih materijala koji su proizvedeni po principima ekološke neutralnosti i održivosti, a posebno neiskorišćen resurs predstavlja reciklaža asfalta istaknuto je danas na Regionalnoj konferenciji o ekološkim asfaltima u Privrednoj komori Srbije (PKS), saopšteno je iz PKS.

Konferencija je okupila putarske firme iz regiona, predstavnike univerziteta, naučnih instituta, laboratorija i proizvođače građevinskih mašina iz Evrope.

Direktor Sektora za internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović je na otvaranju konferencije istakao da će pritisak na kompanije da poslovanje prilagode zalenoj agendi, dolaziti i od strane kupaca i potrošača koji takođe ubrzano menjaju svet.

“ Privreda ima još nekoliko godina za prilagođavanje, ali taj proces mora početi odmah“, rekao je on.

Dodao je da domaće kompanije moraju da prilagode modele poslovanja, jer će to zahtevati njihovi partneri u EU, bilo da su izvršioci ili su uključeni u dobavljačke lance inopartnera.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Filip Abramović istakao je da je u primeni Zelene agende i cirkularne ekonomije važno prepoznati ulogu i značaj reciklaže asfalta kao i da će u narednom periodu ovo ministarstvo raditi na donošenju podzakonskih akata u ovoj oblasti.
„Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa Privrednom komorom Srbije organizuje svake godine obuke za kompanije o načinima uklanjanja otpada jer privreda mora da unapredi poslovnu praksu u ovoj oblasti“, rekla je pomoćnica direktora Agencije za zaštitu životne sredine Tamara Paunović.
Prema rečima rukovodioca Centra za cirkularnu ekonomiju PKS Siniše Mitrovića, sada kada Srbija radi na Strategiji zaštite životne sredine imamo veliku šansu za ozelenjavanje naše ekonomije, da uradimo pravednu i pametnu zelenu tranziciju koja privlači investicije, nove tehnologije, znanja i dobre prakse i daje šansu da naš BDP raste jedan odsto samo na štednji, na resursnoj i energetskoj efikasnosti.

„Zajedno sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pripremamo Uredbu o upotrebi struganog asfalta u putnoj infrastrukturi. Najvažnije je da će donošenje Uredbe podići investicioni potencijal, od blizu 100 miliona evra investicija u putarskim preduzećima kako bi mogli da podignemo tržište sekundarnih materijala,“ rekao je Mitrović.

Istakao je da će se tako štedeti naši kamenolomi i naš šljunak iz reka, a kroz cirkularnu ekonomiju ćemo ponovo upotrebljavati materijal koji nastaje od građenja i rušenja.

Direktor Srbijaputa Petar Živojinović je ukazao da se principi cirkularne ekonomije u putnoj infrastrukturi pokazuju kroz višestruku upotrebu građevinskih materijala koji su proizvedeni po principima ekološke neutralnosti i održivosti, smanjuju upotrebu sirovina, proizvode manje otpada i ugljen dioksida.

„Mi kao kompanija vidimo veliku priliku za zelene radove, investicije, za angažovanje lokalnog potencijala u ekonomiji , posebno kada se radi o izgradnji putne infrastrukture u ruralnim prostorima“ rekao je on.

Dodao je da se ovim procesom podiže tržište investicija, uvode nove tehnologije i pametna rešenja koja štede resurs, a dobri su kao odgovor na klimatske promene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar