U trendu

Regionalne konekcije najvaĹžnije za energetsku stabilnost

VELIKA PLANA – OdrĹžanje energetske stabilnosti i saradnja sa drĹžavama regiona najvaĹžnije su za Srbiju u momentu svetske krize, poručila je danas ministarka energetike Zorana Mihajlović iz Velike Plane.

Ona je istakla da zahvalljujući političkoj i finansijskoj stabilnosti Srbija može da realizujemo projekte u povezivanju sa regionom.

„Za nas je vaĹžno da budemo aktivni i zato je vaĹžna inicijativa Otvoreni Balkan, koju je Srbija pokrenula, jer je cilj da se povezujemo sa svim drĹžavama u regionu, da gradimo gasne interkonekcije, da se povezujemo i u visokonaponskoj mreĹži, jer će to značiti da bolje funkcioniĹĄemo, imamo bolje pregovaračke pozicije, da se razvijamo i da sačuvamo stabilnost, ĹĄto će biti lakĹĄe ako smo nezaobilazna ruta u energetici, kao ĹĄto smo uradili u saobraćaju“, rekla je ministarka.

Svetsku situaciju opisala je kao „oluju kriza“ – od finansijske, preko Kovida, do rata u Ukrajini, i ocenila da na globalnom niovi „niĹĄta viĹĄe neće biti isto“.

„Srbija jeste politički stabilna, imamo potpuno legitimno izabranog predsednika, skupĹĄtinu, uskoro ćemo dobiti i novu vladu i moĹžemo spremno, snaĹžno i jako da idemo dalje i sprovodimo viziju koju imamo o tome kako Srbija treba da izgleda u narednih 20-30 godina“, zaključila je Mihajlović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar