U trendu

Regionalni čelendž fond finansira projekte 11 obrazovnih ustanova u Srbiji

Regionalni čelendž fonda (RCF) objavio je danas da će dati bespovratnu pomoć za realizaciju projekata 11 obrazovnih ustanova u Srbiji kojima je planirana adaptacija i opremanje radionica za izvođenje programa osmišljenih u saradnji sa kompanijama.

RFC, koji finansiraju vlade Nemačke i Švajcarske, unapređuje održivu konkurentnost preduzeća šest ekonomija Zapadnog Balkana na putu ka jedinstvenom tržištu EU.

„U tri dosadašnja otvorena poziva, RCF je izdvojio 11,24 miliona evra za podršku 27 projekata stručnog obrazovanja i obuke iz Srbije, sa 137 partnerskih preduzeća. Ostajemo posvećeni doprinosu ekonomskom rastu Srbije, kroz ulaganje u unapređenje veština i znanja mladih, kako bismo stvorili kadrove spremne za posao, koji su potrebni kompanijama ovde“, izjavio je Frider Verman, vođa projekta u Jedinici za upravljanje Fondom.

Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije, direktorka Poslovne akademije i rukovoditelj Centra za dualno obrazovanje i obrazovne politike, istakla je struktura kompanija iz Srbije koje učestvuju u pozivima RFC, odražava prioritetne grane srpske privrede, koje su atraktivne za strane i domaće investicije i koje zapošljavaju veliki broj ljudi – poput mašinske industrijske proizvodnje i obrade metala, poljoprivrede i prehrambene tehnologije, IT, ugostiteljstva.

„Ovo svedoči da se sredstva Fonda usmeravaju ka relevantnim segmentima srpske privrede, podstičući dalji održivi rast i potencijal za uključivanje u regionalno i evropsko tržište“, rekla je Kovačević.

Treći krug prijava, otvoren prošle godine, privukao je 155 izjave o zainteresovanosti iz regiona, od čega 45 iz Srbije.

U Srbiji je odabrano 11 najuspešnijih projekata u vrednosti od oko 4,7 miliona evra, a novac će biti iskorišćen za unapređenje infrastrukture obrazovnih ustanova i obuku zaposlenih.

Ambasadorka Nemačke Anke Konrad izrazila je zadovoljstvo što je Nemačka u prilici da, zajedno sa partnerima iz Švajcarske, podrži Srbiju u investiranju u stručno obrazovanje i obuku.

„Naša zajednička inicijativa, Regionalni čelendž fond, bavi se važnom sponom između škola i kompanija -usklađivanjem ponude stručnih škola sa potrebama kompanija. Ovo je moguće samo ako se institucije stručnog obrazovanja i kompanije dogovore oko sadržaja obuke, i samo ako obrazovne ustanove imaju dovoljno sredstava da prenesu te nove sadržaje“, rekla je Konrad.

Podsetila je da je u martu ove godine, u okviru RČF, Medicinskom fakultetu u Novom Sadu uručena savremena tehnologije za obuku studenata medicine i farmacije, u vredanosti oko 200.000 evra.

„Kroz podršku opremanja savremenom opremom naših trening centara, koji predstavljaju jedan od ključnih i strateških dopuna obrazovanju, kako u dualnom, tako i u srednjem stručnom obrazovanju, Fond podržava i dualni model studija, kako bi inženjeri koji uče na ovoj opremi imali adekvatne kompetencije na tržištu rada“, rekla je Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija.

Ona je dodala da saradnja Kancelarije, Privredne komore Srbije i RČF uz podršku vlada Nemačke i Švajcarske, podstiče ne samo razvoj stručnih kompetencija, nego i meke veštine, kako bi mladi odgovorili na tržišne potrebe i sebi obezbedili sigurnu karijeru.

„Regionalni čelendž fond je pružio značajnu podršku kako bi se ishodi bazirani na automatizaciji, digitalizaciji i zelenoj agendi impelentirali i uspešno realizovali u našem obrazovnom sistemu“, rekla je Grujić.

Švajcarska vlada se uključila u rad Fonda 2022. godine sa 9,7 miliona švajcarskih franaka, što je omogućilo ulaganje u dodatne projekte počevši od Trećeg poziva.

„Pridružili smo se Nemačkoj u podršci institucijama za stručno osposobljavanje koje stvaraju mesta za obuku zajedno sa kompanijama širom Zapadnog Balkana“, rekao je ambasador Švajcarske Urs Šmid.

On je ocenio da uključivanje preduzeća u kooperativno ili dualno stručno obrazovanje donosi mnoge prednosti mladima.

„S jedne strane, osigurava da su mladi obučeni za zanimanja koja su zaista tražena na tržištu rada, a s druge, da su veštine koje uče zaista relevantne i zasnovane na najnovijim tehnologijama i zahtevima stvarnog radnog okruženja. U Švajcarskoj 70 odsto naših mladih bira ovaj obrazovni put, koji vodi ka naprednim veštinama i diplomama u stotinama zanimanja. To je jedan od ključeva konkurentnosti naše privrede“, rekao je Šmid.

Očekuje se da će novi RCF poziv za grantove biti otvoren na jesen ove godine i sve institucije za stručno obrazovanje i obuku iz Srbije biće pozvane da se prijave u partnerstvu sa kompanijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.