najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rekordan rod pšenice u Srbiji

Ovogodišnji rod pšenice u Srbiji veći je za oko 20 odsto u odnosu na 2015. godinu i požnjeveno je oko 2,88 miliona tona ratarske kulture, izjavio je danas šef odseka za biljnu proizvodnju Ministarstva poljoprivrede Milan Čuplić.

On je na sednici pododbora Skupštine Srbije za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim-najnerazvijenijim područjima kazao da je pod pšenicom ove godine posejano 295.000 hektara što je neki višegodišnji prosek, ali da je prosečan prinos pšenice bio oko 4,8 tona po hektaru.

“Možemo reći da su ovo rekordni rezultati imajući u vidu da se površine pod pšenicom nisu menjale, jer se ta kultura u Srbiji obično seje na oko 600.000 hektara. Ovo su zvanični podaci, ali procene stručnjaka kažu da je rod sigurno još i veći”, kazao je Čuplić.

Prema njegovim rešima, ovogodišnji rod pšenice potpuno će zadovoljiti domaće potrebe, dok će za izvoz na raspolaganju biti oko 1,5 miliona tona hlebnog žita.

On je potsetio da je 2015. za izvoz bilo na raspolaganju 1,1 milion tona pšenice, a glavna tržišta su bila zemlje CEFTA regiona (BIH, Crna Gora, ,Makedonija, Albanija) gde se inače izvozi 55 odsto, dok se ostatak izvozi u EU i to najviše u Rumuniju.

Čuplić je kazao da se procenjuje i da je ovogodišnja svetska proizvodnja pšenice 738 miliona tona i da je i ona rekordna u poslednjih sedam godina.

“Naš rod od 2,88 miliona tona je 0,4 odsto u odnosu na svetsku poroizvodnju. Mi ne možemo da diktiramo cenu te ratarske kulture, ona je berzanska roba i odredjuje se na osnovu ponude i tražnje”, kazao je on naglasivši da se u Srbiji reflektuje cena Crnomorskog regiona.

Čuplić je dodao da je u Srbiji trenutna cena pšenice oko 14 do 15,5 dinara za kilogram, a da procene pokazuju da je cena proizvodnje hlebnog žita oko 10 dinara za kilogram.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Marko Milenković kazao je da poljoprivrednici nisu zadovoljni cenom pšenice i da prema njihovim procena prosečna proizvodjačka cena te kulture 20 dinara uza kilogram.

On je kazao da je u Topličkom okrugu ovogodišnji rod pšenice za oko 15 odsto veći od prošle godine, ali da nije bilo organizovanog otkupa i da se ta ratarska kultura uglavnom predavala mlinovima za oko 17 dinara za kilogram.

Milenković je precizirao da je u Prokuplju ovogodišnji rod pšenice 9.264 tona, odnosno da je pšenica posejana na 2.574 hektara a da je prosečni prinosi oko 3,4 tona po hektaru, dok je u opštini Blace rod pšenice 6.275 tona i da je prosečni prinos oko 3,6 tona po hektaru

“U opštini Kuršumlija pšenica je posejana na 1.144 hektara, a prosečan prinos je 3,4 tona po hektaru, što znači da je rod oko 3.889 tona, dok je u opštini Žitoradja požnjeveno 11.083 tona pšenice sa oko 3.000 hektara, što znaši da je prosečan prinos bio oko 3,8 tona po hektaru”, kazao je on.

Milenković je naglasio i da se očekuje da će značajna količina pšenice ovogodišnjeg roda zbog niske otkupne cene završiti kao stočna hrana, jer je cena kukuruza visoka.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike