U trendu

Rekordno opterecenje elektromreze u Kini zbog ekstrem. vrucin

PEKING – Maksimalno opterećenje elektromreže u Kini dostiglo je u utorak rekordnih 1,22 milijarde kilovata usled naglog skoka temperature vazduha ove nedelje, saopštio je danas državni planer.

Proizvodnja električne energije dostigla je 27,854 milijardi kilovat sati istog dana, rekao je na brifingu za novinare.Li Junking, direktor Operativnog biroa u Nacionalnoj komisiji za razvoj i reformu, prenosi Rojters.

Nekoliko gradova je u utorak oborilo rekorde s visokim temperaturama, pri čemu su ekstremne vrućine i na drugoj strani uporne obilne kiše napravile pustoš, a prognostičari očekuju da će ekstremni vremenski uslovi potrajati danima.

Državni planer ulaže sve napore da obezbedi snabdevanje električnom energijom tokom perioda letnjeg špica potražnje, i za sada je situacija stabilna, dodao je Li.

Predviđa se da će ukupna kineska potražnja za električnom energijom rasti 2022. godine mnogo sporije nego u normalnim godinama, zbog karantina i ograničenja kretanja tokom epidemije kovid-19.

Snažan rast proizvodnje hidroelektrana u Kini ove godine, podstaknut rekordnim padavinama, takođe pomaže najvećem svetskom potrošaču električne energije da spreči nestašice struje i smanji potrošnju uglja.

Manja domaća proizvodnja uglja i pad proizvodnje hidroenergije doveli su prošle godine do višenedeljne krize električne energije koja je pogodila proizvodnju u drugoj najvećoj ekonomiji sveta.

Li je naveo da državni planer apeluje na regione uglja da povećaju proizvodnju gde je to moguće, a elektrane trenutno imaju 170 miliona tona uglja na zalihama, što je za skoro 60 miliona tona više u odnosu na isti period prošle godine i dovoljno za 26 dana potrošnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.