U trendu

Remont Severnog toka 1 kao izgovor Rusije za kontraudar

BEOGRAD – Energetičar Miloš Zdravković je u autorskom tekstu za portal Energija Balkana naveo da je od pet gasovoda koji prirodni gas od Rusije dovode do Evrope trenutno samo Turski tok u funkciji.

On je precizirao da je Severni tok 1, kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od 11. jula u remontu, najveći gasovod Bratstvo, kapaciteta 140 milijardi kubika godišnje, koji ide preko Ukrajine je zatvoren od maja meseca, gasovod Jamal-Evropa preko Belorusije i Ukrajine se koristi za transport gasa iz skladišta u Nemačka ka Poljskoj, a novi gasovod Severni tok 2 kapaciteta 55 milijardi kubnih metara ne radi, jer mu Nemačka nije dala neophodne dozvole.

Zdravković ističe da trenutno iz Rusije ka Evropi gas stiže samo Turskim tokom, koji ima dve cevi, obe kapaciteta 15,75 milijardi kubika godišnje, od kojih jedna služi samo za snabdevanje Turske, a druga vodi preko Bugarske ka Srbiji i Mađarskoj.

„Kada sve ovo saberemo i oduzmememo, ispada kako više nema ruskog gasa koji ide ka Evropi“, ocenjuje Zdravković.

On je podsetio da je Severni tok 1 od 11. jula zatvoren zbog redovnog godišnjeg remonta i da su Rusi najavili kako će taj remont trajati 10 dana, ali je ocenio da bi moglo da se dogodi da to traje duže zbog trenutne napete situacije u Evropi i činjenice da se energenti koriste kao oružje.

Zdravković podseća da je prethodno sredinom juna Gasprom smanjio kapacitet Severnog toka 1 za 60 procenata, pravdajući to remontom trubine koja gas transportuje od Rusije do Nemačke, Belgije, Francuske i Velike Britanije.

Turbina je remontovana u Simensovoj fabrici u Kanadi, koja je zatim zadržala ovej deo opreme pod izgovorom da ne želi da krši zapadne sankcije Rusiji, ali je na molbu nemačkog kancelara Olafa Šolca ipak pristakla da je vrati.

Zdravković piše da je nemački ministar ekonomije Robert Habek u intervjuu „Blumbergu“ izrazio sumnje u ruske navode, ocenivši da je reč samo o izgovoru i da je uveren da Gasprom ima rezervne turbine.

„Nemačka vlada se plaši da će Moskva iskoristiti turbine kao izgovor da na neodređeno vreme uskrati Nemačkoj i Evropi gas koji prolazi kroz Severni tok 1. Turbina za Severni tok 1 je rizik za preokret. Preti da preokrene sve sankcije, da razbije ionako krhko evropsko jedinstvo“, piše Zdravković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.