U trendu

Rezultati NIS-u omogućavaju pokretanje novog ambicioznog investicionog ciklusa

BEOGRAD – Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev najavio je da će ta kompanija u narednom periodu plasirati značajne investicije, kako bi razvijala svoje aktive u Srbiji i regionu i očuvala trenutni nivo proizvodnje nafte i gasa, i dodao da NIS procesom energetske tranzicije korača već godinama.

U autorskom tekstu objavljenom u najnovijem Kvartalnom biltenu Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, on je naveo da u fokusu ostaju investicije, kao i da rezultati iz 2022. godine omogućavaju pokretanje novog ambicioznog investicionog ciklusa.

Tjurdenjev je naveo da su prošle godine investicije bile 22,1 milijardu dinara i dodao da ove godine očekuje udvostručenje investicija.

Objasnio je da će se pored istraživanja i proizvodnje, ulagati u Rafineriju nafte u Pančevu, odnosno u nastavak modernizacije i dalje povećanje efikasnosti prerade.

Naveo je da će uslediti nastavak osavremenjavanja i razvoja NIS maloprodajne mreže u šta je prošle godine uloženo 1,5 milijardi dinara.

Tjurdenjev je rekao da kompaniju očekuje strateški projekat rekonstrukcije sopstvenih naftnih skladišta.

Ukazao je i na nastavak ulaganja u digitalizaciju, te da je trenutno više od 100 projekata koji su u različitoj fazi implementacije i razvoja.

Tjurdenjev je naveo da NIS aktivno radi na proširenju projekta dobijanja električne energije iz solarnih elektrana i gasnih resursa, širi obim proizvodnje i trgovine električnom energijom, te da se bavi utiskivanjem ugljen dioksida u stara ležišta.

Najavio je da je za naredni period planiramo intenziviranje projekta iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kao i nastavak razvoja projekta vetropark.

On je dodao je da je plan da do 2030. godine polovina potrošnje struje u NIS-u bude iz obnovljivih izvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.