U trendu

RGZ: Elektronski pečat tačka na prevare i falsifikate

BEOGRAD – Sva rešenja Republičkog geodetskog zavoda od danas sadrže kvalifikovani elektronski pečat koji garantuje integritet i tačnost porekla podataka, objavio je danas taj Zavod.

Elektronski pečat uveden je u okviru novog Centralnog informacionog sistema katastra a njegovo korišćenje stavlja tačku na prevare i falsifikovanje dokumenata unutar katastarskog sistema, navodi se u saopštenju.

Elektronski pečat predstavlja zamenu za pečat i svojeručni potpis čineći nemogućim njegovo falsifikovanje i podižući pravnu sigurnost građana na najviši nivo.

Kvalifikovani elektronski pečat obezbeđuje uštede kroz smanjivanje materijalnih troškova i vremena, te omogućava bolji nadzor i kontrolu rada unutar institucije.

On omogućava građanima i privrednim subjektima jednostavni pristup uslugama RGZ-a, odnosno brže, jeftinije i efikasnije poslovanje.

„Pomoću sistema za validaciju elektronskog dokumenta omogućeno je svim državnim organima i institucijama javnog sektora da dokument provere i dobiju potvrdu da nije došlo do izmene samog dokumenta, odnosno pokušaja krivotvorenja“, navodi RGZ.

RGZ je na taj način stavio tačku na bilo kakvu mogućnost falsifikovanja, manipulacije ili prevare unutar sistema katastra nepokretnosti.

E-pečat sadrži grb Srbije koji se nalazi u gornjem desnom uglu dokumenta, naziv i adresu institucije i datum i tačno vreme kada je dokument izašao iz informacionog sistema RGZ-a, odnosno vremenski žig.

Ovakav elektronski dokument može se preuzeti na elektronskoj oglasnoj tabli na internet stranici RGZ i preko elektronskog sandučića na portalu eUprave.

„Elektronski dokument je validan i važeći u svim poslovima pred organima javnog sektora uključujući sudove, ministarstva, organe autonomne pokrajine i lokalne samouprave, javne beležnike, izvršitelje i banke“, navodi RGZ.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar