U trendu

RGZ poziva građane da ne nasedaju na price i ne nude mito

BEOGRAD – U katastru Novi Beograd došlo je do incidenta kada je jedna osoba, prilikom podnošenja zahteva za promenu vlasnika u katastru nepokretnosti, uz svu potrebnu dokumentaciju predala i kovertu u kojoj se nalazilo 100 evra, saopštio je danas Republički geodetski zavod.

Stranka koja je podnosilac zahteva zakazala je svoj termin za predaju dokumentacije putem digitalnog servisa eZakazivanje i u predviđeno vreme bila primljena na šalter.

Kako je navedeno, iako je stranka bila upoznata sa digitalnim servisima katastra, čini se da je nasela na „kafanske priče“ o korumpiranom katastru, gde se sve završava isključivo preko veze i zbog ovoga je stranka sebe dovela u potencijalno ozbiljan problem.

Prema Članu 368. Krivičnog zakonika delo ponude poklona ili druge koristi službenom licu kažnjivo je kaznom zatvora u trajanju do tri godine, podseća RGZ.

Službenici katastra odreagovali su u skladu sa zakonom i ispoštovali proceduru da slučaj prijave policiji i na lice mesta došla je forenzička ekipa i tim Uprave kriminalističke policije iz Odeljenja za borbu protiv korupcije.

Ceo slučaj sada je u nadležnosti policije.

Republički geodetski zavod apeluje na građane da ne nasedaju na priče da se u katastru mora „podmazati“ kako bi posao bi završen i da za sve postoji „kombinacija“.

Takođe, mole se građani da se o radu katastra isključivo informišu putem veb sajta RGZ-a www.rgz.gov.rs i da svu komunikaciju sa službama za katastar nepokretnosti obavljaju isključivo u pisanoj formi kako bi ostao zabezežen trag koji je moguće pratiti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.